La selecció espanyola de bàsquet ha debutat amb una victòria contra el Japó (77-88) que s'ha gestat en un gran segon quart liderat per un Ricky Rubio que ha acabat amb 20 punts i 9 assistències. També han acabat amb dobles figures Claver, amb 13 punts, un més que Marc Gasol i dos més que Abrines. Pau Gasol, que no ha sortit d'inici, ha sumat 9 punts, amb un 80% d'encert en tirs de camp i 4 rebots.

Espanya sabia que no podia fallar contra la més fluixa

Espanya arribava al debut contra la selecció del Japó sabent que tot el que no fos una victòria amb relativa comoditat seria una sorpresa. El combinat espanyol, liderat per jugadors de la talla dels germans Gasol, Ricky Rubio, Sergio Llull o Rudy Fernández s'havia de veure les cares contra la pitjor selecció del seu grup.

Espanya Japó Jocs Olímpics Tòquio 2020 Pau Gasol EFE

Pau Gasol ha anotat 9 punts en 13 minuts de joc / EFE

A més dels japonesos, el grup el completen la selecció argentina i l'eslovena, que s'han enfrontat hores abans amb victòria d'Eslovènia gràcies a l'actuació descomunal de Luka Doncic. Espanya no volia confiar-se, veient el debut atziac dels nord-americans contra França, i en els primers minuts li han endossat als japonesos un 2-11 inicial. Però els amfitrions han reaccionat bé i han tancar el primer període només quatre punts per sota (14-18).

Ricky agafa el comandament i lidera Espanya

Han arribat a empatar a 26 a set minuts per al descans però en aquell moment Ricky Rubio ha assumit les regnes de l'equip i ha començat a anotar i repartir assistències, recordant aquell Ricky que va ser el MVP del passat Mundial de 2019. Parcial de 0-19 per a La Familia i victòria clara al descans (28-48).

Quan algun podria pensar que els japonesos baixarien els braços i claudicarien davant de la manifesta superioritat espanyola ha arribat el millor bàsquet dels nipons. Espanya ha mantingut l'avantatge de 20 punts fins que quedaven tres minuts per acabar el quart, però una ratxa final de Watanabe i Schafer ha enviat el partit a l'últim període amb 13 punts de diferència i amb la lleugera esperança dels locals de torpedinar un partit que els espanyols tenien controlat.

El Japó ho ha intentat però Ricky Rubio ha dominat el partit

Un 2 +1 de Togashi ha reduit l'avantatge espanyol a 10 punts i Watanabe i Hachimura, els dos NBA del combinat nipó, han intentat posar la por al cos d'Espanya però Scariolo ho tenia clar: pilotes a Ricky. El del Masnou ha entrat per calmar els nervis de tots, i ha repartit una assistència a Claver i ha anotat un parell de cistelles per tornar a allunyar-se fins als 16 punts, una diferència que ha resultat insalvable per als japonesos però que han pogut deixar en 11 per firmar un debut més que digne a Saitama, la seva casa i la seu on Espanya va conquerir el Mundial de 2006.

Amb aquesta victòria, Espanya comença el seu camí olímpic sabent que malgrat ser millor que el seu rival d'avui totes les seleccions tenen armes per posar-los en problemes. Els següents partits de la fase de grups són contra l'Argentina de Campazzo i Gaby Deck, dijous a les 14:00h i tancaran la fase de grups contra l'Eslovènia de l'imponent Luka Doncic diumenge a partir de les 10:20h del matí.

Imatge principal: Ricky Rubio durant el partit. El d'El Masnou ha sigut el millor d'Espanya. / EFE