Fa temps que els grans organismes que gestionen el futbol europeu han arribat a una conclusió: el sistema actual ha quedat obsolet, tant en l'àmbit competitiu com en l'econòmic, per la qual cosa ha arribat l'hora de dur a terme una autèntica revolució a la recerca d'una de nova era.

I és que no és casualitat que els gegants europeus estiguin valorant l'opció de crear una Superlliga continental entre ells, la qual cosa els suposaria un augment considerable d'ingressos. La UEFA, és clar, no vol ni sentir parlar del projecte, pel qual ja està treballant, a correcuita, en un nou sistema de competició per a la Champions que foragiti els cants de sirena dels promotors de la Superlliga.

Sense fitxatges entre els grans clubs europeus

La revolució, però, no acaba aquí. I és que l'ECA (Associació de Clubs Europeus) té al cap una proposta que tractarà en la seva pròxima assemblea i que, en cas de tirar endavant, canviaria el mercat de fitxatges per sempre. L'objectiu és evitar les grans transaccions econòmiques i els enormes cops d'efecte que provoquen els traspassos de grans estrelles com, per exemple, va significar el fitxatge de Neymar pel París Saint-Germain, previ pagament de la clàusula de rescissió, un moviment de 222 milions d'euros, sense el vistiplau del Barça, que va capgirar tot el mercat, provocant una inflació espectacular i perjudicial per a tots els clubs.

haaland borussia schalke EFE

Amb la nova normativa, Haaland només podria sortir del Dortmund per anar a un club de menor entitat o en acabar el seu contracte / EFE

"Estem discutint canviar el sistema de transferències perquè els clubs de la Champions ja no puguin comprar-se o vendre's jugadors entre si, sinó negociar només per jugadors de clubs de menor rànquing", ha afirmat Andrea Agnelli, president de la Juventus i actual màxim mandatari de l'ECA.

La idea, doncs, és assemblar-se relativament a l'NBA, on les grans figures només es mouen amb intercanvis o en convertir-se en agents lliures. Amb aquesta mesura s'aconseguiria, per exemple, que les grans estrelles complissin els seus contractes, evitant renovacions constants i traspassos indesitjats.

Debat profund sobre el futur del futbol europeu

"El futbol està en una cruïlla, s'ha de canviar i oferir a l'afició la millor competició possible. El més probable és que hi hagi massa partits que no són competitius, tant en l'àmbit nacional com en  l'internacional, i això no capta l'interès de l'afició". La reflexió és d'Andrea Agnelli, un dels principals promotors de la Superlliga. "El sistema actual no està fet per a l'afició moderna. Gairebé dos terços dels joves segueixen el futbol per temor de perdre's o simplement perquè els hi agraden els grans esdeveniments. El 40% dels seguidors de 16 a 24 anys, la famosa Gen Z, no té gens d'interès en el futbol", alerta.

Aleksander Čeferin EFE

Aleksander Čeferin, president de la UEFA / EFE

Sense noves generacions d'aficionats el futur del futbol mercantilitzat tal com l'entenem avui dia està seriosament en risc i per a l'ECA la solució implica disminuir el nombre de partits de baix interès. Amb la UEFA decidida a donar el seu braç a torçar a canvi de continuar organitzant la màxima competició continental, el pla que hi ha ara damunt de la taula és el d'aplicar el conegut com a "sistema suís", en el qual els equips juguin més partits contra equips del seu mateix nivell.

 

Imatge principal: El fitxatge de Neymar pel PSG va provocar una enorme inflació al mercat europeu / EFE