El Comitè Olímpic Internacional (COI) continua sense evolucionar al mateix ritme que la societat. I és que només així es pot comprendre que el màxim organisme del moviment olímpic continuï prohibint que els esportistes s'expressin sobre assumptes socials quan recullen les medalles. Ho poden fer, però només després, davant dels mitjans de comunicació, obviant que, per exemple, fa anys que al món triomfen les xarxes socials.

Saunders i una protesta amb la seva plata

I en aquesta tessitura s'ha celebrat aquest dilluns la cerimònia de lliurament de medalles del llançament de pes femení, en la qual l'atleta nord-americana Raven Saunders havia aconseguit una meritòria segona posició. Saunders ha estat una de les grans sensacions dels Jocs Olímpics, ja que a l'espectacularitat dels seus llançaments ha afegit màscares inspirades en el Joker o en Hulk, i amb el cabell tenyit de morat i de verd, que han fet la volta al món i s'han viralitzat a les xarxes socials.

I a l'hora de recollir la seva medalla, Saunders no ho ha dubtat, ha alçat els braços i els ha creuat. "És un gest en favor de totes les persones que estan oprimides", ha explicat després. El gest ha estat lloat al món, però no ha agradat al COI.

Raven Saunders EFE

Raven Saunders, en un dels seus espectaculars llançaments de pes / EFE

El COI estudia treure-li la medalla de plata

"Necessitem entendre per complet el que ha passat i a partir d'allà, prendre una decisió. Estem en contacte amb el Comitè Olímpic dels Estats Units i també amb World Athletics, i ara estem considerant els següents passos que farem", ha explicat el portaveu del COI, Maark Adams.

"Al final del dia, l'important és dirigir-me a tota la meva gent negra, a tota la meva comunitat LGBTI, a tota la meva gent que s'ocupa de la salut mental. Això és més gran que nosaltres i que els poders fàctics. Entenem que hi ha moltes persones que ens admiren, que busquen veure si diem alguna cosa o si parlem per ells", ha respost Saunders, que ha afegit que tant li fa que li puguin treure la medalla de bronze guanyada sobre la pista per fer un gest inofensiu.

 

Imatge principal: Raven Saunders fent el polèmic gest després de rebre la medalla de plata / EFE