Qatar ha perdut el dia que debutava en un Mundial de futbol, i a casa seva. El campió d'Àsia arribava a aquesta cita amb molta il·lusió, i després de la cerimònia inaugural executada a l'Estadi Al Bayt, els qatarians han representat el seu país per primera vegada en la seva història, encara que no han pogut donar una alegria als seus aficionats.

Fins avui, la selecció que ha organitzat la Copa del Món mai havia perdut el seu primer partit, però amb la derrota de Qatar davant l'Equador, la història ha canviat. No només ha estat el país que ha modificat l'època de l'any en la qual es disputa aquest torneig, sinó que també ha trencat la ratxa que havien sembrat tots els amfitrions, perdent en el seu debut.

Mundial selecció Qatar decepció / Foto: EFE - Friedemann Vogel
Jugadors de la selecció de Qatar durant el primer partit del Mundial / Foto: EFE - Friedemann Vogel

La selecció de Qatar canvia la història

Qatar arribava al primer enfrontament del Mundial amb molta ambició, després d'una llarga concentració. Els qatarians han començat el xoc amb confiança sabent que l'amfitrió mai no havia perdut el seu primer partit, però no han pogut mantenir viva aquesta ratxa gairebé centenària, que va començar amb el triomf de l'Uruguai en la celebració de la primera Copa del Món. Tot i així, la decepció dels aficionats haurà estat menor, tenint en compte que Qatar tampoc no havia estat present en un Mundial, i serà el centre d'atenció durant un mes.

És cert que l'amfitrió mai no havia perdut en el seu debut, però en sis ocasions no va passar de l'empat. En les edicions més recents, tant Rússia, el 2018, com Brasil, el 2014, van aconseguir la victòria, després que Sud-àfrica debutés amb un empat el 2010. En l'únic Mundial disputat a dos països (2002), Corea del Sud va empatar i el Japó va guanyar en el seu primer partit. Qatar, que ha tingut una mínima esperança amb el gol anul·lat a Enner Valencia, no ha pogut ni tan sols xutar a porta en tot el partit. A més, de ser legal el gol de València, el jugador equatorià hauria aconseguit marcar un hat-trick en el partit inaugural després de gairebé un segle.

Qatar afició Mundial / Foto: EFE
L'afició de Qatar, la selecció amfitriona del Mundial / Foto: EFE

El 2006, els amfitrions van passar a jugar el partit inaugural

De cara al Mundial del 2006, que es va celebrar a Alemanya, una de les particularitats del Mundial va canviar per sempre, i és que la selecció campiona del món va deixar de jugar el partit inaugural perquè ho comencés a fer la selecció amfitriona. Així doncs, el primer partit del Mundial del 2006 que hauria d'haver jugat el Brasil com la campiona del món d'aquell moment el va jugar Alemanya, en ser la selecció amfitriona. Concretament, el partit inaugural del Mundial del 2006 entre Alemanya i Costa Rica i va acabar amb un resultat favorable als alemanys de 4-2.

En els Mundials següents, les seleccions amfitriones van continuar sense perdre el partit inaugural: Sud-àfrica va empatar contra Mèxic el 2010, el Brasil el va guanyar a Croàcia el 2014 i Rússia va golejar l'Aràbia Saudita el 2018, fins que Qatar ha trencat una estadística històrica amb la seva derrota davant de l'Equador. Per filar molt prim, són ja tres Mundials consecutius en els quals un jugador marca un doblet en el partit inaugural, i concretament, Neymar el 2014, Cheryshev el 2018 i Enner Valencia el 2022 han estat els jugadors participants en aquesta curiosa dada.