L’exvicepresident del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), José María Enríquez Negreira, de 79 anys, ha comparegut aquest dimarts al matí a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), a Barcelona, per tal de ser avaluat sobre el seu estat de salut mental i si està capacitat o no per afrontar un possible judici amb els investigats del Barça. La prova ha estat sol·licitada pel titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, que investiga el cas Negreira. En aquesta causa s’intenta aclarir si els 7,5 milions d’euros que el club blaugrana admet que va pagar a Enríquez Negreira i al seu fill, Javier Enríquez, per fer informes d’àrbitres entre el 2011 al 2018, en realitat eren per pagar a àrbitres i modificar resultats, extrems que la Guàrdia Civil no ha trobat fins ara. L’advocat d’Enríquez Negreira, Daniel Pérez-Esqué, ha aportat al jutjat un informe d’un centre mèdic, en el qual s’assegura que pateix un “deteriorament cognitiu”, i no té plenes capacitats per assumir un judici en els pròxims anys. El magistrat, com és habitual en aquests casos, ha demanat un informe oficial i públic d’un forense de l’IMLCFC, que assisteix als jutjats.

A l'entrada de l'edifici, Enríquez Negreira, acompanyat de la seva dona i l'advocat, s'ha ensopegat i ha caigut a terra, immediatament s'ha aixecat ajudat pels seus acompanyants i ha continuat caminant fins a la porta d'entrada.

Quan la investigació del cas Negreira encara estava en mans de la Fiscalia de Barcelona, derivat d’Hisenda, la defensa d’Enríquez Negreira ja va comunicar al ministeri públic el febrer passat, que l’ex número 2 dels àrbitres no declararia perquè tenia “principi d’Alzheimer” i no podia respondre amb plenitud i garantir el seu dret de defensa. Ara que la causa està al jutjat, el magistrat vol comprovar aquest extrem, que la defensa de Negreira ha documentat amb un informe d’un centre especialitzat privat. Per ara cap dels investigats ha declarat al jutjat i s’espera que el jutge els citi aviat. Són: els expresidents del Barça, Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, els exdirectius del club Òscar Grau i Albert Soler, i el fill de Negreira, Javier Enríquez.

El suborn, en qüestió

 la fotoSi, finalment, es diagnostica a Enríquez Negreira una demència greu i progressiva  i no pot ser jutjat, la causa no s’arxivarà pas.  Ara la Guàrdia Civil, analitza, per una banda, tota la documentació comissada en els registres que va ordenar el jutge a la seu de la CTA, a Madrid, com també la implicació del fill de Negreira en les societats que compartien.

Paral·lelament, els investigats han presentat recursos contra el delicte de suborn que els imputa ara el magistrat, en substitució del delicte de corrupció esportiva. El canvi delictiu, bàsicament, implica que l’exvicepresident dels àrbitres tenia la categoria de funcionari per tal que pugui ser suborn. A més, amb el suborn no cal provar el final de l’acció, sinó la intenció del Barça en el pagament, mentre en les negociacions privades, cal la conclusió de l’acció. I, per ara, la Guàrdia Civil no troba cap prova incriminatòria en aquest sentit.

La defensa de Bartomeu, exercida per l'advocat Josep Maria Fuster-Fabra, sosté que l'exàrbitre no pot ser considerat funcionari i cita el cas Rubiales, i ha demanat a l'Audiència de Barcelona que tombi la resolució que l'imputa el delicte de suborn, a banda de la falsedat documental i administració deslleial. I, la defensa de Rosell, exercida pel penalista Pau Molins, ha afirmat que la causa contra Rosell està prescrita, a més de denunciar "la persecució" que pateix l'expresident del Barça per part de la Fiscalia. El recurs del FC Barcelona s'espera que es presenti aquesta setmana.