L’expresident del Barça Josep Maria Bartomeu ha estat el primer a presentar recurs contra la resolució del jutge del cas Negreira, en la qual li imputa a ell, Sandro Rosell, dos directius i al Barça el delicte de suborn en substitució del delicte de corrupció a l’esport, i també a l'exvicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres (CTA) José María Enríquez Negreira  i al seu fill Javier Enríquez. L’advocat de Bartomeu, el penalista Josep María Fuster-Fabra, sosté que Negreira no és funcionari, tal com l’eleva el magistrat Joaquín Aguirre per encaixar el delicte de suborn: "La CTA depèn de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i aquesta és una entitat privada". I posa com a exemple evident el cas de Luis Rubiales, a qui el govern espanyol no el va poder destituir com a president de la RFEF pel petó a la boca que va donar a Jennifer Hermoso.

En el recurs, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el penalista sosté que el jutge ha canviat la imputació a suborn perquè "no té proves". Hi afegeix que només té confirmat que el Barça va pagar 7,5 milions a Enríquez Negreira i al seu fill per fer informes, però que hi ha testimonis que asseguren que Negreira no tenia cap poder executiu per fer canviar àrbitres. Tampoc que s’hagi pagat a àrbitres per canviar un resultat. Per això, Fuster-Fabra demana directament a l’Audiència de Barcelona que revoqui la resolució que imputa a Bartomeu i al FC Barcelona el delicte de suborn.

“Error” del jutge

En el recurs, l’advocat de Bartomeu assegura que el magistrat Aguirre “compara erròniament” els Col·legis Professionals, que “són corporacions de dret públic, segons la normativa estatal i autonòmica” amb la RFEF, que es regeix pel dret privat. I Insisteix que la RFEF “és una entitat associativa privada, integrada per una sèrie d’òrgans privats sense personalitat jurídica pròpia, com el CTA”.  I, qui mana a la RFEF són federacions europees i internacionals (UEFA i la FIFA), i no pas el Ministeri d’Esports.

Per això, Fuster-Fabra hi afirma: “Si el sr. Enríquez Negreira era un funcionari públic, tot i ni percebre remuneració en el seu càrrec, amb més motiu ho hauria sigut el president de la REFF, el sr. Rubiales.”  I tothom recorda que el govern espanyol va haver de recular en el seu anunci de fer destituir Rubiales, el qual al final va dimitir forçat per l'escàndol del petó, aquest estiu en el Mundial.

Rubiales és investigat pels delictes d’agressió sexual i el de coaccions pel petó a la boca que va donar a Hermoso, i ella sosté que no va ser consentit. Precisament, aquest dilluns les jugadores del Barça Alèxia Putellas i Irene Paredes, i Misa Rodríguez, del Real Madrid, han confirmat al jutge que la seva companya a la selecció espanyola de futbol va rebre coaccions de Rubiales i el seu entorn.

Principi acusatori afectat

A més a més, l’advocat de Bartomeu declara que el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona amb la seva resolució “ha afectat el principi acusatori” perquè ni la Fiscalia Anticorrupció ni les acusacions particulars personades, com la Liga, no han demanat aquest canvi de tipus delictiu. La investigació de cas Negreira es va iniciar per una querella de la Fiscalia pels delictes de corrupció en els negocis, en la seva modalitat de frau esportiu, un altre d'administració deslleial i un tercer de falsedat en document mercantil pels pagaments del Barça a Negreira i al seu fill per fer informes d’àrbitres entre els anys 2011 al 2018.  Els pagaments han estat admesos per les parts i es van regularitzar a Hisenda.

 

A la foto principal, l'expresident del Barça, Josep Maria Bartomeu, amb el seu advocat, Josep Maria Fuster- Fabra. / Foto: Carlos Baglietto