Michael Matthews ha estat el primer a cobrir els 192,5 quilòmetres que separen Saint-Éttiene de Mende. Ho ha fet amb 14 segons de diferència sobre l'italià Alberto Bettiol, 34 sobre el francès Thibaut Pinot i 49 sobre el vilanoví Marc Soler, que ha hagut de conformar-se amb la medalla de bronze en aquesta catorzena etapa del Tour de França. 

La vertadera guerra del Tour de França ve per darrere

Tot i la gran escapada de Matthews i la ferma candidatura dels seus perseguidors per a arrabassar-li la victòria de l'etapa, totes les mirades es dirigeixen cap a darrere. El campió en les darreres dues edicions, Tadej Pogačar, encetava la ruta des de Saint-Éttiene amb un clar objectiu. Enderrocar la fortalesa de l'equip Jumbo i aconseguir recuperar el mallot groc que el mateix Jonas Vingegaard va robar-li al cim del Granon a la desena entrega del Tour.

Jonas Vingegaard  Col de Granon Tour de Francia / Foto: Yoan Valat - EFE
Jonas Vingegaard, a la pujada del Granon a la desena etapa del Tour de França / Foto: Yoan Valat - EFE

Tant els primers metres de Pogačar com els darrers han estat frenètics, però ni al principi de l'etapa ni al final ha vacil·lat el vigent líder de la general en el seu ritme. A 12,34 minuts de distància, eslovè i danès estaven separats per tot un món. Tanmateix, l'interval que els separa a la classificació general es manté immòbil. Vingegaard primer i Pogačar segon a 2 minuts i 22 segons. De fet, el ritme dels dos líders d'aquesta edició ha estat superior al dels seus actuals perseguidors. Nairo Quintana Geraint Thomas s'han deixat 17 segons i Enric Mas, que ha perdut embranzida a mesura que arribava el tram final, n'ha perdut 38.

Tadej Pogačar, amb l'orgull ferit

"La nostra estratègia és estressar Vingegaard i al Jumbo tot el que puguem. Crec que això ha funcionat". Així d'explícit es mostrava Pogačar un cop acabada l'etapa. Tanmateix, la cara del ciclista de l'equip d'UAE durant les declaracions denotava frustració, encara que tant ell com el mateix Vingegaard són conscients que encara queda molt fins a París i hi ha moltes coses per decidir.

Als seus 25 anys, el danès de Jumbo està ja descobrint el paper de líder després de tres dies ocupant aquest graó. Mentrestant, l'eslovè de 23, està convençut que el lideratge passarà factura al seu rival directe: "Per experiència, sé que el groc desgasta". Serà emocionant veure si els equips es guarden alguna carta o ja, des d'un bon inici, ataquen. Ho sabrem a partir d'aquest diumenge, en la quinzena etapa del Tour entre Rodez i Carcassona, de 202,5 quilòmetres, la segona més llarga de la present edició.