Tadej Pogačar segueix en caiguda lliure al Tour de França. Després que Lennard Kämna reduís el coixí de l'eslovè al lideratge de 39 segons a 11 a la conclusió de la desena etapa, el danès Jonas Vingegaard s'ha establert com a nou mallot groc després d'un cop d'efecte al cim del Granon. Tot just el Tour s'endinsava de ple als Alps, que han començat a evidenciar-se les debilitats d'un Pogačar que, durant el seu regnat en les darreres dues edicions del Tour, no havia mostrat.

Pogačar no està a l'altura del Granon al Tour de França

Els 151 quilòmetres que separen Albertville de Col du Granon Serre Chevalier incloïen quatre reptes verinosos. La pujada de nivell 2 de Lacets de Montvernier (3,4 quilòmetres a 8,2% de pendent), la de Col du Telégraphe, de nivell 1, (11,9 quilòmetres a 7,1% de pendent), i sobretot, les dues de nivell especial de Col du Galibier (17,7 quilòmetres a 6,9% de pendent) i la definitiva de Col du Granon Serre Chevalier (11,3 quilòmetres a 9,2% de pendent) han resultat una trampa pel ja exlíder del Tour de França.

Tadej Pogacar sufriendo subida Alpes Tour de Francia / Foto: Yoan Valat - EFE
Tadej Pogačar, patint a la pujada cap el cim del Granon / Foto: Yoan Valat - EFE

Tocat i enfonsat, la pujada del Granon humanitzaria un Pogačar que no podria fer ombra a un Vingegaard que ha decidit atacar a 5 quilòmetres del final. Concretament, el vigent campió arribaria al cim el setè a 2 minuts i 51 segons d'un Vingegaard que acaba d'incendiar el Tour per posar-se primer a la general.

Vingegaard obre un nou escenari al Tour de França

El cop de puny sobre la taula que ha fet Jonas Vingegaard obre un nou escenari. El danès és el nou líder amb 2 minuts i 16 segons d'avantatge sobre Romain Bardet, ara segon, i 2 minuts i 22 segons sobre Pogačar, que baixa a la tercera posició de la classificació general.

Jonas Vingegaard  Col de Granon Tour de Francia / Foto: Yoan Valat - EFE
Jonas Vingegaard, a la pujada del Granon / Foto: Yoan Valat - EFE

Cal baixar a la desena posició per trobar el primer espanyol. No ha estat una gran etapa per a Enric Mas, que ha arribat a meta cedint 8 minuts i 8 segons al temps del nou líder a l'onzena etapa d'aquest Tour (4 hores, 18 minuts i 2 segons). El d'Artà ha estat despenjat en tot moment i es troba a un total de 9 minuts i 29 segons del mallot groc. Però tot està obert. El Tour de França està més viu que mai i l'arribada al cim del Granon ha evidenciat que no hi ha cap favorit. 

Pogačar té set de venjança, i després d'admetre que "he patit un petit defalliment" que ha atribuït a tots els atacs rebuts dels seus perseguidors, tractarà de recuperar el mallot que ha estat seu durant les darreres cinc etapes. Ho farà a partir d'aquest dijous, a l'etapa reina, la dotzena, que serà entre Briancon i el cim de l'Alpe D'Huez, de 165,1 km.