Dimarts d'emocions fortes en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, una jornada que ja forma part de la llegenda de l'esdeveniment esportiu més important del món.

El dia ha començat al Japó amb el comiat dels germans Gasol després d'una trajectòria de pel·lícula. Ha prosseguit amb Simone Biles marxant dels Jocs Olímpics com mereixia, amb un somriure als llavis i una medalla al coll. I ha acabat amb els déus de l'Olimp animant a l'estadi Armand, Mondo, Duplantis, una de les noves llegendes de l'esport mundial, el suec d'adopció que somia en volar amb una perxa.

Amb només 21 anys, Duplantis s'ha emportat l'or en salt de perxa amb una facilitat sorprenent i, malgrat no tenir el premi econòmic que garanteixen altres proves del calendari, ha intentat en 3 ocasions superar el rècord del món, que ostenta ell mateix, mentre tots els seus rivals el recolzaven i animaven en una de les grans imatges de Tòquio 2020.

I és que Mondo Duplantis té una facilitat espectacular per caure bé. Només així s'explica que, havent nascut i crescut als Estats Units, sigui l'esportista més popular de Suècia, per davant d'Zlatan Ibrahimovic i de la tres vegades campiona olímpica d'esquí de fons Charlotte Kalla. Duplantis, de fet, va aconseguir una gran popularitat durant el confinament, quan va organitzar un campionat mundial, i casolà, de salt de perxa, en el qual la gent podia enviar vídeos saltant al jardí de casa seva.

Duplantis va néixer el 10 de novembre de 1999 a Lafayette, Lousiana (EUA) al si d'una família marcada per l'esport. El seu pare, el nord-americà Greg Duplantis, va ser saltador amb perxa, mentre que la seva mare, la sueca Helena Hedlund, va ser heptatleta i jugadora de voleibol. Un dels seus germans grans, Andreas, també competeix amb perxa, mentre que l'altre, Antoine, es dedica al beisbol. Johanna, la menor dels 4 germans, també és saltadora amb perxa.

Armand Duplantis EFE

Armand Duplantis, celebrant l'or a Tòquio 2020 / EFE

En un entorn com aquest, doncs, Mondo Duplantis també li va agafar afició al fet d'intentar superar una barra amb una perxa flexible, encara que en el seu cas no es va tardar a apreciar que tenia un do especial. El 2015, el seu primer any a l'institut, Duplantis ja va establir diversos rècords nacionals, la qual cosa va provocar una trucada inesperada, la de l'Associació Sueca d'Atletisme, perquè adoptés la bandera de la seva mare de cara al Campionat Mundial Juvenil d'aquell mateix estiu. "L'entrenador trucava cada dia i deia: 'Hauries de competir per Suècia. Som molt organitzats, ho donarem tot per tu'", recorda Duplantis en una entrevista al New York Times.

Després d'un temps de reflexió, Duplantis es va decantar per acceptar l'oferta per dos motius: donar-li valor als seus orígens materns i aprofitar la facilitat més gran per classificar-se per als Mundials i els Jocs Olímpics, ja que amb els Estats Units havia de quedar entre els 3 primers en unes proves prèvies, els trials.

Armand Duplantis EFE

Duplantis, durant un dels seus salts en els Jocs Olímpics de Tòquio / EFE

El nen prodigi no tarda a enlairar-se

Ja com a integrant de la delegació sueca, Mondo Duplantis es va plantar en el Mundial Juvenil de Cali i va guanyar l'or, saltant 5,30m, amb la qual cosa va establir el rècord del campionat. I en els 3 anys que va continuar sent juvenil les bones sensacions no van fer més que multiplicar-se, ja que va anar superant el seu propi rècord fins a deixar-lo en 5,90m.

El 2018, el saltador suec ja va començar a competir en l’àmbit absolut i va guanyar el Campionat d'Europa de Berlín, amb un salt de 6,05m, i un any després va aconseguir la medalla de plata en el Mundial de Doha, empatat amb 5,97m amb el guanyador, el nord-americà Sam Kendricks. I encara quedava la gesta definitiva, l'espectacular 6,18 aconseguit a Glasgow, un rècord del món impressionant i que avui continua vigent per molt poc.

Duplantis es consagra a Tòquio, amb només 21 anys

Tot quedava obert, doncs, per a Tòquio 2020, on Duplantis ha aconseguit entrar en la llegenda dels Jocs Olímpics. Amb només 5 salts s'ha assegurat la medalla d'or, en aconseguir amb una facilitat increïble saltar 6,02. Mondo, però, ha intentat el que la majoria només intenten en les competicions on els rècords del món es transformen en diners, establir un nou rècord mundial. Amb la barra en 6,19m, Duplantis ho ha intentat en 3 ocasions, i en 2 d'elles s'ha quedat a les portes, però no ha pogut ser, ja que un lleuger frec del braç ha acabat per tirar la barra. Ningú dubte que a la seva marca de 6,18m li queda ben poc per ser superada, per ell mateix.

A la recerca de la llegenda eterna

I és que Duplantis té clar que el seu objectiu és ser una llegenda que perduri en el temps. "Vull aconseguir més del que va fer Bubka. Més Jocs Olímpics, més campionats mundials," va afirmar abans de Tòquio.

Mentrestant, no ha tardat a guanyar-se el cor de Suècia amb una actitud encomiable, començant per conèixer la seva cultura i estudiar l'idioma, fins a dominar-lo. Des de fa uns anys, per exemple, estiueja a Suècia i es mou pels Estats Units amb un Volvo i per Suècia amb un Polestar, marques emblemàtiques del país escandinau. "Crec que tinc un bon equilibri entre les dues vides que visc ara. Tinc familiars i amics en ambdós països", afirma.

 

Imatge principal: Mondo Duplantis, durant la seva exhibició a l'Estadi Olímpic de Tòquio / EFE