Lewis Hamilton és considerat com un dels millors pilots de la història de la Fórmula 1. Aprofitant l'aclaparador domini de l'escuderia de Mercedes entre els anys 2014 i 2021, el competidor britànic ha aconseguit igualar els set Mundials alçats per Michael Schumacher durant la seva reeixida etapa amb Ferrari i Benetton. Tanmateix, abans dels sis títols aixecats amb l'escuderia alemanya, l'any 2008, el pilot britànic es va convertir en el campió més jove de la història de la Fórmula 1, conquerint un Mundial ple de polèmica.

El crashgate del 2008, el motiu d'un polèmic Mundial

Perquè durant aquest Mundial es va produir el crashgate, la que és considerada com una de les polèmiques més importants de la història de la Fórmula 1. En el GP de Singapur, Nelsinho Piquet, el company de Fernando AlonsoRenault, va obeir les ordres de Flavio Briatore, el cap de l'escuderia d'ambdós pilots, i va xocar de forma intencionada per beneficiar el pilot asturià, que va acabar guanyant la cursa. Després d'això, Piquet ho va explicar tot i tant Briatore com Renault van acabar sancionats.

Fernando Alonso GP Singapur 2008 / Foto: Europa Press
Fernando Alonso celebrant el GP Singapur de l'any 2008/ Foto: Europa Press

Tanmateix, els dos pilots de l'escuderia van acabar salvant: Piquet per explicar-ho tot i Alonso perquè se'l va considerar aliè al pla. Però la polèmica amb aquest incident no es va acabar aquí, ja que Felipe Massa va acabar perdent el Mundial d'aquell any en favor d'un Hamilton que va aprofitar aquesta cursa per retallar distàncies en una classificació general que abans del polèmic GP de Singapur liderava el brasiler. Ara, 10 anys més tard, arran d'unes declaracions de Bernie Ecclestone, president de l'F1 en aquell moment, la polèmica amb el crashgate ha tornat a omplir titulars.

Bernie Ecclestone: "Vam decidir no fer res"

I és que Ecclestone creu que Felipe Massa hauria d'haver guanyat el Mundial d'aquell any. "Vam decidir no fer res. Volíem protegir l'esport i salvar-lo d'un escàndol enorme. Segons els estatuts, hauríem d'haver anul·lat la cursa de Singapur en aquestes condicions. Això significa que no hauria repercutit per a la classificació del campionat. I Felipe Massa s'hauria convertit en campió del món i no Lewis Hamilton. Fins i tot avui dia encara em fa pena Massa", ha afirmat l'expresident de la Fórmula 1 en el mitjà de comunicació F1 Insider.

Felipe Massa i Lewis Hamilton Formula / Foto: Europa Press
Felipe Massa i Lewis Hamilton saludant-se / Foto: Europa Press

Unes contundents paraules que assenyalen la injusta decisió que van prendre aleshores els dirigents de l'F1. De fet, Ecclestone confirma que "al final, Massa va guanyar la cursa de casa a São Paulo i ho va fer tot bé. Va ser enganyat i no es va emportar el títol que mereixia, mentre que Hamilton va tenir tota la sort del món i va guanyar el seu primer campionat" i afegeix que "avui hauria fet les coses d'una altra manera. Per això, per a mi, Michael Schumacher continua sent l'únic campió del món de rècord, encara que les estadístiques diguin el contrari", alimentant un debat que sembla no tenir final.