A poques hores perquè conclogui la campanya electoral del Barça, els 3 candidats a la presidència esgoten les seves opcions per rascar vots.

El que és habitual en aquests casos, en espera de l'últim debat que se celebrarà la nit d'aquest divendres, és concedir mil i una entrevistes per acabar de convèncer els indecisos. En aquesta ocasió, però, han entrat en escena els famosos bots, comptes ficticis creats a les xarxes socials que efectuen automàticament tasques programades. Una espècie de virus informàtic.

Això va ser, sense anar més lluny, el que es va fer als treballs contractats al Barçagate, en els quals es va buscar desprestigiar opositors, periodistes i fins i tot jugadors com Messi o Piqué a través de bots.

Atac massiu de bots contra Laporta

Joan Laporta, amb una campanya seriosa i mesurada, ha aconseguit que els arguments per atacar-lo hagin estat escassos i de poc pes. Això ha provocat que els altres dos candidats, Víctor Font i Toni Freixa, hagin patit per intentar treure-li vots.

Sigui per aquesta raó o no, el cert és que durant la nit de dijous i el matí d'aquest divendres s'ha produït un curiós atac massiu de bots en contra de Joan Laporta, fins al punt de convertir el hashtag #LaRedLaporta en tendència. En els missatges sempre s'ataca Laporta, fins i tot amb insults, es vincula la piulada a algun mitjà de comunicació i s'afegeix un breu vídeo, sempre el mateix, en el qual una veu robotitzada explica el tema del Reus en el qual Laporta ja ha demostrat en diverses ocasions que no hi està vinculat.

Analitzant una mica les "persones" que estan bombardejant la xarxa no resulta complicat comprovar com es repeteix un mateix patró. Totes són "persones" joves, majoritàriament noies, amb comptes de pocs seguidors, creades els darrers mesos i amb un timeline amb escassa presència de temes relacionats amb el futbol i el Barça. De fet, la majoria de perfils han fet les últimes hores els mateixos retuits de temes relacionats amb la moda, la religió o tendències.

Sala-i-Martin acusa Toni Freixa d'estar darrere de l'atac

Una de les persones vinculades en alguns dels tuits dels bots ha estat Xavier Sala-i-Martin, que no ha dubtat a assenyalar a qui ell considera responsable de l'atac. "Sembla que Toni Freixa s'ha gastat una bona pasta en bots avui per seguir la guerra bruta contra Laporta que ja van començar el Sandro i el Barto fa 11 anys. Però, com als seus companys, a ell també li sortirà malament", ha escrit l'economista.

Cal recordar que les últimes setmanes s'ha acusat Freixa d'adulterar enquestes a les xarxes socials en les quals la tendència de vot canviava en qüestió de segons a favor seu.

Santiago Segura denuncia la proliferació dels bots

Sigui qui sigui el responsable de l'atac contra Joan Laporta, el problema dels bots comença a ser important al Twitter. I és que aquest divendres mateix, l'actor i director Santiago Segura ha mostrat la seva indignació amb el fenomen, que li té inutilitzat el compte.

"Twitter... últimament, una espècie de virus (com si no en tinguéssim prou) ha inundat de comptes mierder falsos, bots absurds, fakes, algoritmes comercials que donen likes sense criteri per aconseguir seguiment i atenció. En mencions ja gairebé és l'únic que veig. Males sensacions", ha escrit Segura.

 

Imatge principal: fotomuntatge d'algoritmes informàtics amb l'skyline de fons d'una ciutat / Pxhere