La Kings League ha estat un autèntic fenomen de masses. Sobretot, el dia del seu final, quan es va disputar una Final Four al Camp Nou davant de 92.522 persones. Gerard Piqué va voler donar-li una volta a l'esport rei amb un nou format. Trencador, divertit, transgressor, en definitiva, diferent: com si es tractés d'un videojoc plasmat a la vida real. Clar, en saltar la notícia de l'inici de la Kings League, van ser molts els jugadors interessats a participar. Els protagonistes eren conscients que seria una competició popular, un aparador i una oportunitat d'or per donar-se a conèixer.

Però com tot, també té el seu costat dolent. I és que molts dels equips del futbol amateur, especialment de la federació catalana - la que ha aportat la gran majoria de jugadors  - s'han vist afectats, ja que bona part dels seus futbolistes han prioritzat la Kings League. Des d'El Nacional.cat, hem intentat conèixer la situació del CF Tordera , un dels clubs més afectats per aquest fenomen. Hem parlat amb el seu president, Josep Alsina; el seu entrenador, José Cáceres; i amb dues de les seves estrelles, Gio Ferinu i Feliu Torrus, que també han compartit vestidor als Saiyans, equip presidit per TheGrefg, que va arribar a jugar al Camp Nou l'exuberant Final Four de la Kings League. 

El Barrio Aniquiladores Camp Nou / Foto: Kings League
El Camp Nou durant la final de la Kings League / Foto: Kings League

La preocupació de les entitats del futbol català...

Com és obvi, les postures del president i de l'entrenador disten una mica de les dels jugadors. Els interessos són lleugerament diferents. I això es nota en la forma com han encarat l'aparició de la Kings League. "Teòricament, sempre ens deien que eren compatibles, que serien els diumenges i que interferiria poc amb la nostre lliga. Després, a mesura que anava avançant, i que els equips es jugaven la classificació, vam veure que es donava prioritat a la Kings League abans que a l'equip", explica un Josep Alsina preocupat pel futur més immediat del seu club. 

"La Kings League és una amenaça. Tu planifiques la temporada comptant amb uns jugadors, i a mitja competició et quedes amb menys. En el nostre cas, a més, eren la columna vertebral. Estem parlant d'un jugador per línia, i eren jugadors que entenem que havien de ser importants per a l'equip", narra el president del Toredera. En aquest sentit, l'entrenador, José Cáceres, ha coincidit amb el seu cap, però matisant alguns punts: "Jo dono suport als meus jugadors i és lògic, però clar que ens ha afectat. T'afecta, però és normal. A ells els feia molta il·lusió. Ells s'han esforçat tot el que han pogut, primer per ser a la Kings League i després per complir amb el Tordera".

... es contraposa amb la il·lusió dels jugadors 

L'entrenador del Tordera ha tocat la clau de tot el projecte que envolta la Kings League: la il·lusió. La competició ideada per Gerard Piqué s'ha nodrit de jugadors del futbol amateur català, que han passat de tenir 300 persones a les graderies dels pobles i barris dels seus clubs a jugar a un Cupra Arena vestit d'etiqueta, amb més de 300.000 persones connectades al Twitch de la Kings League per veure les seves jugades. Un canvi bestial al qual s'han hagut d'habituar en menys d'un mes. 

"Jo ja tinc una edat i la Kings League és una oportunitat molt bonica, en la qual hem viscut coses que no m'imaginava mai viure. Personalment, si l'any vinent estic a la Kings League, el més segur és que no jugui a cap equip més. El físic no m'arriba. Ho he intentat i no he pogut. En l'àmbit físic, costa cuidar-se. Però també és difícil a nivell mental. No tens temps, ni per a la família, ni per als amics. No tens un moment de pausa", comenta un Feliu Torrus que, tanmateix, afirma que per al segon split de la Kings League - que començarà el primer cap de setmana de maig - "no puc deixar el Tordera perquè és l'equip que m'ha portat a la Kings League". 

Quelcom semblant exposa Gio Ferinu. "Jo li vaig dir al meu club que intentaria prioritzar la Kings Leauge perquè així m'ho demanava el cor; però a la vegada, no em volia desvincular d'ells perquè tinc grans amics i perquè és un projecte del qual em sento molt partícip", comenta el davanter de Saiyans i del Tordera. A més, cal destacar que ambdós jugadors van compartir l'aventura del Camp Nou, que els va impactar molt. "Passes de jugar a camps amb 1.000 persones com a molt a jugar amb 90.000 persones. Això ho canvia tot. És un somni. Era una sensació constant d'intentar gaudir-ho i a la vegada nostàlgia perquè saps que no tornaries a viure alguna cosa així", explica Ferinu. 

La solució? Clubs, federacions i Kings League: obligats a entendre's

Tot això desemboca en un escenari complicat. Els futbolistes, els que donen sentit a tot, no volen renunciar al somni de la Kings League, però els seus clubs continuen existint. Sembla complicat poder preveure un escenari on hi hagi jugadors disputant totes dues competicions en el llarg termini. "És compatible? Depèn de com ho vulguis veure. Mentalment és el més complicat. Quan coincidia el Tordera amb la Kings League, havies de decidir. I decidissis el que decidissis, el jugador és el que sortia perdent. Si decideixes Kings League, s'enfaden des de l'altre club. Si decideixes club, s'enfaden des de la Kings League. Al final, el que sempre acaba esquitxat és el jugador", comenta Gio Ferinu. 

Els Siayans celebran la seva classificació per a la Final Four del Camp Nou / Foto: Kings League
Els Siayans celebrant la seva classificació per a la Final Four del Camp Nou / Foto: Kings League

Les paraules del davanter reforcen una conclusió que sembla evident: clubs, federacions i Kings League han d'arribar a un acord. "Potser ens hem d'ajuntar amb els clubs afectats i pensar a fer alguna cosa, perquè nosaltres sols no farem res. Si la resta de clubs afectats unim esforços i exigim a la federació i a la Kings League que es posin d'acord, podrien fer-ho compatible perquè això no torni a passar. Creiem que tot és compatible, però s'ha de parlar. No pot ser que es facin les coses d'aquesta manera unilateral i pensant en interessos particulars", assegura Josep Alsina, que té clar que s'ha de trobar una solució immediata.