El Barça ja ha escollit qui vol que sigui el seu '9' de futur: Vitor Roque (Timóteo, 28 de febrero de 2005), davanter centre brasiler que, actualment, està brillant al Club Athletico Paranaense i que, segons ha avançat el periodista Fabrizio Romano,  arribarà a Barcelona a partir de gener. El nom del davanter de 18 anys és a la boca de molts culers, que ja somien amb veure'l golejar amb la samarreta blaugrana. Però com juga realment Vitor Roque? Quin és el seu sostre? Quines són les seves habilitats? Amb quin '9' el podem comparar?

Des d'ElNacional.cat hem parlat amb Monique Vilela (Canal Monique Vilela i Rede CNT) i Marco Pires (V Band i Podcast SUR), dos periodistes esportius que segueixen de prop l'actualitat de l'Athletico Paranaense, per intentar resoldre totes aquestes qüestions. 

Vitor Roque celebrando un gol con el Athletico Paranaense / Foto: EFE
Vitor Roque celebrando un gol con el Athletico Paranaense / Foto: EFE

Per què s'ha fixat el Barça en Vitor Roque?

Des d'una perspectiva llunyana, el que més destaca de Vitor Roque és la seva facilitat per veure porteria. Durant la vigent temporada, que encara està en curs, ja ha anotat 15 gols i repartit cinc assistències en totes les competicions que ha disputat (Série A, Libertadores, Campeonato Paranaense i Copa do Brasil). Però el joc del '9' de l'Athletico Paranaense va més enllà dels gols. 

"Roque és un jugador molt ràpid, fort i intel·ligent. Sempre va un pas endavant dels seus rivals", explica Monique Vilela. Marco Pires afegeix quelcom semblant. "És un jugador fort, jove, que té una explosió en un espai reduït i aconsegueix fer jugades decisives", comenta el periodista brasiler.

Vitor Roque celebrando un gol con el Athletico Paranaense / Foto: EFE
Vitor Roque després de veure porteria amb l'Athletico Paranaense / Foto: EFE

Està preparat Vitor Roque per triomfar al Barça?

Un cop definit com juga Vitor Roque, sabent que el gol, la força/velocitat i la intel·ligència són els seus punts forts, cal resoldre el veritable quid de la qüestió. Té el nivell necessari per jugar ja amb el Barça? La Monique Vilela i el Marco Pires tenen opinions lleugerament diferents. Mentre que la Monique creu que "està molt preparat per a aquest repte. Això sí, hi ha una necessitat natural d'evolució, ja que només té 18 anys, però és molt diferencial i pot jugar a Barcelona", el Marco considera que "està quasi llest per jugar a Europa. Crec que hi ha talent, capacitat, però hi ha molt per aprendre juntament amb l'equip".

A quin '9' s'assembla Vitor Roque?

El talent sembla evident que existeix. A més, tant si acaba arribant aquest estiu al Barça o ho fa de cara al pròxim mercat hivernal (un cop la temporada al Brasil ja hagi acabat), tindrà a Robert Lewandowski de titular, un davanter centre que ha fet història i de qui podrà aprendre moltes coses, des d'aspectes tècnics fins a punts més relacionats amb la maduresa futbolística i extraesportiva.

Ronaldo Nazário Barça FC Barcelona
Ronaldo Nazário durant la seva etapa al Barça / Foto: FC Barcelona

Sigui com sigui, un cop Lewandowski acabi el seu contracte amb el Barça, Vitor Roque ja hauria d'estar llest per heretar la posició de '9' titular del conjunt blaugrana. Ara bé, el perfil serà diferent al del polonès. Hem preguntat a quin altre davanter centre s'assembla Vitor Roque, i tant la Monique Vilela com el Marco Pires han apuntat el nom de Ronaldo Nazário. Per com ens han descrit el jugador, la relació entre tots dos futbolistes sembla evident. Tanmateix, 'El Fenòmeno' són paraules majors, i només el temps dirà si pot arribar a oferir un rendiment semblant al de l'exfutbolista nascut a Rio de Janeiro. 

Un duel amb Endrick pel '9' de la selecció brasilera

De fet, cal veure si amb el pas del temps acaba consolidant-se com el '9' titular de la selecció brasilera. Les seves qualitats són moltes, però al Brasil hi ha molt talent i recentment ha aparegut també el cas d'Endrick, que ja ha firmat un acord amb el Reial Madrid i que, amb 16 anys (nascut l'any 2006, un any més tard que Vitor Roque), també està aixecant una gran expectació al Brasil.

Tant és així que en el darrer duel que van disputar Palmeiras i Athletico Paranaense, totes les mirades van estar posades en aquests dos davanters. Ambdós golejadors van fer el que millor saben fer, veure porteria, però el resultat va ser d'empat. Després del partit, els dos jugadors es van abraçar, protagonitzant un moment simbòlic que dintre d'uns anys es podria repetir amb la samarreta blanca i la blaugrana. Tot fa indicar que el futur de la Primera Divisió es troba al Brasil.