La situació pandèmica al Japó està empitjorant i és per això que les autoritats han decidit prendre mesures. La primera ha estat que s'ha declarat l'estat d'emergència a l'àrea de Tòquio fins al 22 d'agost i la segona és que els Jocs Olímpics seran sense espectadors. Aquestes han estat les conclusions en veure l'augment de casos de coronavirus a l'àrea metropolitana de Tòquio, segons ha anunciat la ministra per als Jocs, Tamayo Marukawa.

Estat d'emergència

Cada vegada queden menys per als Jocs i els organitzadors pretenen que sigui el més segur per a tothom, per als atletes i per a la població japonesa. La decisió de no tenir espectadors s'ha pres a una reunió entre els representants del comitè organitzador, els comitès olímpics i les autoritats centrals i locals.

Anelles olimpiques Jocs Olimpics Toquio JJOO EFE

Les anelles olímpiques / EFE

Seiko Hashimoto, Thomas Bach, Andrew Parsons i Yuriko Koike han estat les cares més visibles de la reunió. Precisament Hashimoto, presidenta de Tòquio 2020, ha expressat que "és extremadament trist que els Jocs es portin a terme d'una manera limitada davant la propagació dels contagis de coronavirus". "Ho sento molt pels que ja tenien entrades i els residents locals que esperaven amb ànsies els Jocs".

Per la seva part, Bach, president del COI, ha manifestat el seu suport amb les decisions: "Hem demostrat aquesta responsabilitat des del dia de l'ajornament. Donarem suport a qualsevol mesura que sigui necessària per tenir uns Jocs Olímpics i Paralímpics segurs per al poble japonès i tots els participants".

Els metges aplaudeixen l'entesa, però adverteixen del risc que segueix havent-hi. "Dono suport la no presència d'espectadors, però les preocupacions mai desapareixeran mentre tinguem un gran esdeveniment, com els Jocs, juntament amb la temporada de vacances", va detallar Yuki Furuse, professor de medicina de la Universitat de Kioto i que treballa amb el grup d'experts sobre coronavirus del govern japonès, a l'agència Reuters.

Augmenten els casos

Els casos de coronavirus no deixen de créixer i només aquest dijous han acumulat 896 positius més. Davant aquest escenari, el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, ha declarat l'estat d'emergència a l'àrea de la capital.

Medalles or Toquio 2020 Jocs Olimpics JJOO EFE

Les medalles de Tòquio / EFE

El tema dels espectadors ha estat polèmic i s'ha anat complicant per mesos. Fa un mes, es va prohibir l'entrada d'aficionats estrangers als Jocs i els experts recomanaven que fos sense públic per tenir "menys risc". Al final, aquest dijous s'ha confirmat que no hi haurà assistència d'espectadors.

Els Jocs Olímpics comencen el pròxim 23 de juliol i les autoritats volen garantir que la cita esportiva més important cada quatre anys se celebri amb seguretat.

 

Imatge principal: Un cartell de Tòquio 2020 / EFE