La Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM) han presentat aquest dijous la temporada d’hivern 2018/19.

L’acte s’ha vehiculat en tot moment cap un objectiu comú: la celebració dels Jocs Olímpics d’Hivern de l’any 2030 en els quals Catalunya opositarà amb la candidatura Pirineus-Barcelona. De fet, la setmana passada el Comitè Olímpic Internacional (CIO) va elaborar un informe on donava el vistiplau al projecte, de manera que la candidatura ja és una realitat.

Els Jocs de 2030, un somni plausible

Els Jocs Olímpics són un objectiu molt ambiciós però no impossible. Sobre aquest aspecte, el Secretari general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, ha assegurat que “les institucions públiques i privades estem fent passos endavant i lligant aliances per seguir el camí que ens marca el COI”, i ha afegit que “ara cal posar sobre la taula en quines instal·lacions de Barcelona i del Pirineu es podrien establir les proves”. Tot, per assolir el “somni” d’aconseguir uns nous Jocs Olímpics.

Una altra de les parts implicades, l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i Muntanya, també s’ha mostrat molt optimista davant la possible celebració dels Jocs. El seu president, Aureli Bisbe, s’ha llançat a la piscina assegurat que “els costos s’han reduït i els rivals estan un pèl més fluixos del què semblava”, i ha sentenciat que “si no ho aconseguim ara no ho ho farem mai”.

acte govern jocs olimpics hivern

Per la seva banda Òscar Cruz, president Federació Catalana d’Esports d’Hivern ha assegurat que “des de Munic 72 no hem parat de créixer, però el projecte Olímpic pot representar una empenta definitiva per els nostres nois i noies”, i ha destacat que Catalunya “té l'experiència necessària gràcies a Barcelona 92, que va ser un abans i un després a nivell esportiu”.

Mònica Bosch, directa general de la mateixa institució, ha destacat el programa que la seva federació ha ideat amb l’objectiu que els més joves s'aficionin als esports de neu. Amb el model que han implementat, alumnes de les comarques pirinenques realitzen esports de muntanya dins l’àmbit escolar. Segons Bosch, amb aquesta iniciativa han plantat “la primera llavor per aconseguir que els més joves coneguin les disciplines i puguin viure al màxim uns hipotètics Jocs”.

Per Ricard Font, president dels Ferrocarrils de la Generalitat, la celebració dels Jocs Olímpics permetria que “Barcelona col·loques el Pirineu al mapa del món” i “generaria nova indústria, permetria acabar infraestructures pendents i, en definitiva, aconseguiria convertir-lo en un territori global”.

El govern, convençut

Damià Calvet, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, ha exterioritzat la visió del que el Govern té de la candidatura olímpica. Segons Calvet, els Jocs “projectarien els Pirineus internacionalment” i ha assegurat que “entre tots construirem una candidatura potent, que farà créixer les comarques de muntanya des del respecte cap a l’entorn, fent de l’esquí una activitat sostenible”.

En canvi, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha destacat que els Jocs “són una gran oportunitat perquè permetran canalitzar la visió de futur” que representen els Pirineus, als quals ha qualificat de “pol d’atracció turístic creixent”.

El millor inici de temporada del segle

L’acte també ha servit per deixar palès el que l’inici de temporada d’esquí està sent tot un èxit. Tal com s’ha reconegut a la presentació, en les darreres setmanes s’ha assolit la nevada més anticipada dels segle, fet que ha permès que estacions com La Masella ja hagin pogut obrir les seves portes.

En aquest sentit, també s’ha destacat que la temporada passada La Masella i la Molina van aconseguir “les millors xifres de la seva història” i que el pronòstic d’aquest any “és molt esperançador, amb noves pistes i noves tecnologies a disposició dels esquiadors per esdevenir un punt de referència dins i fora de casa nostra”.