L'encara presidenta del Consejo Superior de Deportes (CSD), Irene Lozano, ha confirmat que la Primera Divisió femenina de futbol serà professional a partir de la propera temporada sota la denominació de 'Liga Ellas'. Pilota endavant del futbol femení espanyol, que fa un pas important per intentar aconseguir la igualtat amb el futbol masculí.

En una reunió informativa amb els presidents dels 18 clubs de la categoria, celebrada aquest dijous a Madrid, Irene Lozano ha exposat els plans de professionalització de la Primera Divisió femenina, ​​que liderarà el mateix CSD. Entre el 2021 i el 2024, el CSD "s'encarregarà de la implementació i supervisió" de la competició a través d'un conveni de coordinació amb la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), basat en el model del futbol masculí.

A més, Irene Lozano, que serà la número 4 del PSOE a la llista de les eleccions a la Comunitat de Madrid, ha avançat que una comercialitzadora independent s'encarregarà d'explotar els principals actius, entre ells els drets audiovisuals, que alguns clubs han cedit a Mediapro.

Irene Lozano EuropaPress

Irenen Lozano durant l'acte de presentació de la Liga Ellas / EuropaPress

Millora de les condicions laborals

Segons ha revelat Irene Lozano, hi ha una "bona disposició" per part de tots els actors implicats en "facilitar aquesta transició" cap a la professionalització de la Primera Divisió femenina. Amb aquest projecte, el govern espanyol reafirma el seu compromís per la igualtat d'oportunitats en l'esport.

"És un dia molt important per al CSD. Després de molts mesos de treball, des de la tardor, la Liga Ellas és irreversible", ha assegurat Lozano. Amb aquest pas, el CSD pretén aglutinar "clubs que són dispars en grandària i pressupost", sota l'oferiment d'ajudes que permetran que la competició sigui "intensa i interessant".

Carmen Calvo Irene Lozano TUIT futbol femenino

Aquest canvi donarà "a les jugadores un lloc en el qual desenvolupar-se professionalment i ser retribuïdes amb justícia", ha expressat Lozano. "La idea és que el salari actual de les futbolistes millori i augmenti progressivament, de manera que sigui assumible pels clubs", ha afegit. En el conveni col·lectiu vigent, que ja ha estat denunciat per l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), fixa el salari mínim de les jugadores en 16.000 euros anuals bruts per una jornada completa i també recull una parcialitat del 75%.

La presidenta del CSD ha apuntat, d'altra banda, que el torneig serà una font d'"inspiració per a les nenes que estan jugant al pati de l'escola i un lloc on es nodrirà la selecció espanyola". A més, la Liga Ellas tindrà la seva pròpia fundació per potenciar l'"aspecte social de l'esport" i per "connectar el futbol amb la societat".

 

Imatge principal: Carmen Calvo i Irene Lozano durant l'acte de presentació de la Liga Ellas / EuropaPress