Sembla que el futbol femení a Espanya guanya batalles i problemes a la vegada. Si al febrer es donava un gran pas endavant amb la signatura del Conveni Col·lectiu, en aquest mateix s'incloïa un punt perjudicial per al futbol femení: la clàusula de compensació pels drets formatius.

L'article 20 del Conveni Col·lectiu proposa que el club que vulgui fitxar a una jugadora menor de 23 anys haurà de pagar una quantitat de diners al club formatiu en concepte de compensació. Fins aquí sembla raonable, no? Bé, el problema es dona quan les quantitats proposades són de 250.000 € o 500.000 €. La clàusula, però, només s'aplica a Espanya, ja que a la resta de països no forma part de la llei vigent. Per tant, l'única opció que tenen les jugadores joves que volen marxar del seu club és fitxar per un equip estranger.

drets formatius ACFF

La xifra que s'estipula és el resultat dels costos de la formació de la lliga femenina, la Primera Iberdrola, multiplicat pels anys de formació des dels 12 fins als 21 anys de la jugadora. Tal com es veu en el document de l'Associació de Clubs de Futbol Femení (ACFF), publicat per la Cadena Ser,  les jugadores més "cares" són Ona Batlle, jugadora del Llevant que pretenia aconseguir el Barça, i Eva Navarro, també de l'equip granota. El Barça té fins a 4 jugadores inscrites en aquesta llista.

És difícil pensar que algun club podrà invertir una quantitat tan elevada, tenint en compte que el fitxatge més car d'Espanya va ser el de Mapi León, que va arribar de l'Atlètic de Madrid al Barça per 50.000 €. 

Les jugadores, unides en la protesta 

Vista la situació, no és d'estranyar que les jugadores s'hagin unit per fer front davant d'aquesta clàusula que torna a posar en problemes el futbol femení espanyol. Una de les jugadores més destacades que s'ha pronunciat davant aquest problema és la Aitana Bonmatí. La migcampista blaugrana, juntament amb moltes altres jugadores de la Primera Iberdrola, ha fet un comunicat via Twitter per deixar clara la seva postura. 

A la Reial Federació Espanyola de Futbol se li obre un altre front que necessitarà regular amb urgència si vol que els joves talents es quedin a la Primera Iberdrola i no marxin a altres lligues que esperen amb candeletes poder fitxar-les.