Que Josep Maria Bartomeu i la seva junta directiva van actuar d'una manera improvitzada i amb moltes "irregularitats" durant el seu mandat, ja està demostrat. Però el Barça encara no prendrà accions legals i esperarà a una última investigació per confirmar si es van dur a terme actes delictius. Així ho ha defensat Ferran Reverter, CEO del Barça, després de detallar extensament el desastrós tancament econòmic de la temporada passada.

El forensic confirmarà si els indicis són delictius

Encara no hi ha res definitiu ni Reverter ha volgut explicar més del compte, però les pràctiques dubtoses de la junta de Bartomeu són un fet. El director general del Barça ha afirmat que "encara falta documentació" i que estan fent un forensic (informe detallat arran d'una sospita o l'indici d'una irregularitat per depurar responsabilitats) per investigar a fons totes les decisions qüestionables de l'anterior junta directiva.

Reverter ha reconegut que els auditors que estan duent a terme el forensic "els costa molt" trobar tots els documents i factures, però ja avança que "nosaltres veiem com a irregularitats". Tot i això, no ha volgut mullar-se ni afirmar res abans d'hora: "El forensic ens dirà si és delictiu o no". El que sí ha assegurat és que "volem posar la transparència, però si és delicte o no ho diran els serveis jurídics del Barça".

El director general del FC Barcelona, Ferran Reverter, auditoria cuentas del club, situación economica - Efe

Ferran Reverter parlant / EFE

La "gestió nefasta" de Bartomeu

El CEO blaugrana no ha volgut dir gaire cosa més sobre les "irregularitats" de la gestió de Bartomeu. Tot i que ha estat insistentment preguntat per la premsa present a l'Auditori 1899 del Camp Nou, Reverter ha reiterat en diverses ocasions que "el que sé és el que us he explicat avui". I creu que "si han de sortir més coses, s'haurà d'esperar".

El que sí ha reconegut és que hi ha hagut el trossejament de factures, que ja s'havien detectat fa mesos, o que "hi ha hagut pagaments, certes factures, a periodistes". Reverter ha explicat que aquest forensic investiga sobretot les irregularitats que hi ha hagut en l'Espai Barça, amb els intermediaris i amb els proveïdors.

A més, ha dit que el mandat de Bartomeu va ser "una gestió nefasta perquè no hi havia cap mena de planificació". Reverter creu que des del 2015 hi ha hagut una "improvització total". Exemple d'això ha estat que "ens llancem a un projecte de l'Espai Barça, o comencem a comprar jugadors d'una manera esbojarrada i, per tant, és una gestió nefasta". I ha seguit la línia de les "mentides" de Bartomeu que va afirmar fa unes setmanes el president Joan Laporta.

Auditoría cuentas del club, situación economica FC Barcelona, Joan Laporta, Ferran Reverter - Efe

Joan Laporta entrant a l'Auditori 1899 amb Ferran Reverter de fons / EFE

Crisi econòmica absoluta, però amb il·lusió futura

Reverter ha detallat que després del mandat de Bartomeu i just quan van entrar al club el passat mes de març es van trobar un patrimoni net negatiu, un flux de caixa operatius nuls, un deute de 1.350 milions d'euros, incompliments de compromisos amb bancs, ràtios de la Lliga, UEFA i Estatuts, a més d'instal·lacions deteriorades, un projecte de l'Espai Barça infravalorat, i finalment amb una mancança de governança i control intern. El CEO culer ha assegurat que el principal objectiu de la nova junta és que "el que ha passat, no torni a passar".

El desastre econòmic de la temporada 2020/21 hauria pogut ser pitjor, però les mesures adoptades per la junta de Laporta han frenat la fallida del club: "Ens vam trobar amb una situació de patrimoni net negatiu que provoca una situació de fallida comptable". "Des de l'abril el club no tenia caixa per seguir operant", ha afegit.

I ha detallat que el tancament econòmic de la temporada 2020/21 va acabar amb pèrdues de 481 milions, però només 92 són imputables a la covid. I amb un deute net de 1.350 milions.

El director general del FC Barcelona, Ferran Reverter, auditoria cuentas del club, situación economica - Efe

Ferran Reverter exposant els resultats econòmics del Barça / EFE

Per tant, Reverter ha defensat que la feina de l'anterior junta s'havia fet molt malament, i que, econòmicament, el club anava a pitjor i hagués tingut unes pèrdues inassumibles tant amb l'arribada de la pandèmia com si no hi hagués hagut pandèmia.

Però tot i aquesta crisi immensa que viu el club, també ha vist la part positiva. Reverter creu que amb el pla de xoc que han aplicat des de la seva entrada en el passat mes de març, el club podrà començar a respirar en els propers mesos. Hi hauran diners per renovar jugadors clau com Ansu Fati o Pedri i, si fes falta, fitxar algun jugador en el proper mercat d'hivern. I que no es descarti fitxar alguna estrella l'estiu vinent.

I la conclusió més il·lusionant de Reverter per als culers ha estat que "volem tornar a generar beneficis l'any que ve". El Barça està molt tocat, però té les solucions per tornar a ser el club que era: "El club sempre se n'ha sortit i sempre ha tornat més fort".

 

Imatge principal: Ferran Reverter i Joan Laporta parlant abans de la compareixença / EFE