Molt malestar i greus amenaces de la Reial Federació Espanyola d'Automobilisme (RFEDA) després de la gran polèmica creada pels himnes el passat diumenge al Circuit de Barcelona-Catalunya. El Gran Premi de Fórmula 1 a Motmeló va portar molt rebombori, sobretot després de sonar Els Segadors, l'himne de Catalunya.

I si les crítiques ja van arribar ben d'hora en passar els fets, la cosa no ha acabat aquí i durant aquests dies s'ha anat fent gran la pilota. Les crítiques a 'una suposada reivindicació independentista' han pres cos. El mateix que ara passa anant més enllà.

Manuel Aviñó Roger, el president de la RFEDA, signa una carta oberta emesa per l'ens institucional espanyol reclamant un acte fora del reglament. I a tot això afegeix com es fa servir per "una evident utilització de la capacitat de comunicació pública de l'esport, per al llançament de missatges polítics, en uns moments especialment delicats i dolorosos per a Catalunya i per a Espanya".

La carta de la RFEDA

A la vista dels esdeveniments succeïts el passat Diumenge 13 de Maig, a l'inici del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1, després d'haver analitzat en profunditat l'assumpte, i amb el suport dels membres de la Junta Directiva d'aquesta Reial Federació Espanyola de Automobilisme, que m'honro a presidir, ens sentim en la necessitat de posar de manifest les següents qüestions en aquesta carta oberta:

1a./ Que el Reglament Esportiu de la Fórmula 1, en el seu article 19.4. preveu la interpretació de l'Himne Nacional, 14 minuts abans de l'inici de la volta de formació, dins el protocol de la Cerimònia de sortida.

2a./ Que, òbviament, tractant-se del Gran Premi d'Espanya, i com el reglament parla singular de l'himne nacional, aquest no pot ser altre que l'Himne d'Espanya o Marxa de Granaderos, -que és l'únic himne oficial d'Espanya des de 1770-, i no està prevista la interpretació de cap altre himne, per això, tant la simple presència a la pista de la Bandera Catalana, com la interpretació de l'Himne de Catalunya, estan fora de lloc en aquesta Cerimònia.

3ª./ Que, ateses les circumstàncies polítiques actuals, aquesta alteració del protocol -contrària al Reglament Esportiu de la Fórmula 1-, ha estat entesa pels mitjans de comunicació i per una gran quantitat d'aficionats a l'automobilisme, com una evident utilització de la capacitat de comunicació pública de l'esport, per al llançament de missatges polítics, en uns moments especialment delicats i dolorosos per a Catalunya i per a Espanya.

4ª./ Que aquesta Reial Federació Espanyola d'Automobilisme no va ser informada que s'anés a realitzar aquest canvi del protocol, amb la qual cosa desconeixia el mateix, i va ser sorpresa en la seva bona fe.

5ª./ Que, si aquesta Reial Federació Espanyola d'Automobilisme hagués estat consultada sobre la possibilitat de dur a terme aquesta alteració del protocol reglamentari de la Cerimònia de Sortida del Gran Premi, s'hauria oposat a la seva autorització, -sempre amb el màxim i absolut respecte als símbols de Catalunya-, però la sortida d'un Gran Premi de Fórmula 1 és un esdeveniment esportiu reglat, i les regles hi són per respectar-se i complir-se.

6ª./ Que la Reial Federació Espanyola d'Automobilisme espera i desitja que aquest tipus de situacions no tornin a succeir en un esdeveniment del nostre esport, i requereix l'especial col·laboració a aquests efectes de la FIA, de la FOM, del Consell Superior d'Esports i del Govern d'Espanya, i del Comitè Organitzador del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1, "Circuit de Barcelona Catalunya".