El futbol són cicles i ara Espanya no en viu un de bo. Aquest dimarts, el combinat de Luis Enrique ha perdut a Kíev contra l'Ucraïna d'Andrí Xevtxenko en el darrer partit de l'aturada de seleccions, en aquest cas corresponent a la fase de grups de la UEFA Nations League (1-0). Afortunadament pels interessos de La Roja, Alemanya ha empatat contra Suïssa (3-3), de manera que segueix liderant el grup 4 amb 7 punts.

Toc, toc i avorriment

Luis Enrique ha presentat una alineació amb onze futbolistes d'onze equips diferents, fet que ha provocat que la pilota no fluís al ritme adequat. A la primera part, Espanya ha estat un conjunt de bons jugadors però no un equip. I això ja no és notícia.

Tot i així, el combinat espanyol ha fet gala del seu clàssic estil, dominant la possessió en tot moment i impedint que Ucraïna pogués plantar-se en camp contrari. D'ocasions, però, només tres. La primera, al minut 12, quan Rodrigo Moreno ha rematat una centrada de Jesús Navas i ha posat a prova el porter Heorhiy Bushchan, del Diamo de Kíev. La segona, del blaugrana Ansu Fati, que just després s'ha plantat sol dins de l'àrea però no ha pogut definir amb l'esquerra. L'última, de Sergio Ramos, en un llançament de falta directa que el porter local ha desviat amb encert. Només era el minut 21 i Espanya començava a apagar-se mentre Ucraïna esperava el seu torn.

De Gea, on anaves?

A la segona part, Luis Enrique ha mogut fitxa i ha donat pas a homes com Ferrán Torres i Mikel Oyarzabal, primer, i Dani Olmo i Dani Ceballos, després. El cert, però, és que el gran canalitzador dels atacs espanyols ha estat Adama Traoré, la fletxa de l'Hospitalet, qui ha desbordat constantment per banda dreta gràcies a la seva potència.

Espanya ha gaudit de bones oportunitats a les botes de Rodri, Oyarzabal i el mateix Adama, però l'únic gol que ha pujat al marcador ha estat el de Viktor Tsygankov. En el minut 76, sense gaire marge de reacció, l'extrem del Dianmo de Kíev ha estat habilitat gràcies a una passada a l'espai i només ha hagut de definir enviant la pilota al pal curt de David De Gea, que estava molt mal col·locat. El porter madrileny està qüestionat al Manchester United i ara també a la selecció.

A partir d'aquí, el guió previst: Ramos de davanter buscant un gol heroic, pilotes a l'olla... i decepció. Espanya no ha trobat el gol i ha perdut per primer cop en tota la seva història contra la selecció ucraïnesa. Luis Enrique, a més, ha tastat el gust de la derrota per primer cop després del seu retorn.