El futbol és un esport universal i sobre el qual tothom té una opinió més o menys fonamentada. I a Espanya és l'esport rei. I posant-nos monàrquics, la seva gran competició és la Copa del Rei. Enguany han tornat a arribar a la final de la competició el Barça i l'Athletic Club, dos clàssics. I a les Espanyes celebren que aquesta vegada no hi hagi aficionats.

Futbolísticament els dos grans clubs catalans i bascos han estat al llarg de la història els millors. Per això els blaugrana són els qui més títols tenen, amb 30, i els de Bilbao són els segons en el palmarès amb 23 títols. I aquesta vegada han tornat a arribar a la final.

És la quarta final repetida en els últims tretze anys que hi haurà duel entre els catalans del Barça contra els bascos de l'Athletic. I en totes les ocasions hi ha hagut un clar denominador comú: la xiulada massiva a l'himne espanyol i el rei. Per culpa de les restriccions pel coronavirus aquesta vegada no es produirà aquesta xiulada, i les opinions locals són de celebració.

Rei Felip VI Copa Rei Barça Sevilla   EFE

Felip VI presidint l'última edició de la final de la Copa del Rei amb públic / EFE

"Una llàstima no xiular el rei"

Aquesta dissabte de la final de la Copa del Rei, ElNacional.cat s'ha passejat per Sevilla per buscar les impressions dels futbolers de la ciutat. Alguns seguidors del Barça i de l'Athletic han dit la seva, però també cal tenir en compte l'opinió dels andalusos.

Els catalans i els culers han respost unànimement. Uns defensen que "és una llàstima, és una manera de reivindicar el que nosaltres pensem"; d'altres que "ho hem fet molts cops i no passa res si un cop no es fa"; i finalment alguns asseguren que "estarà content el rei que no el xiularan tant com es mereix".

Aquesta vegada "el rei està de sort", però els dos aficionats sevillans entrevistats han tingut l'opinió absolutament contrària sobre els xiulets. "No estic d'acord. És una estupidesa molt gran", ha assegurat un d'ells. A més, afegeix que "me m'alegro molt que no passi". I per acabar, sentència sobre què significa xiular el rei i l'himne espanyol: "És una falta de respecte".

 

"La pandèmia mana"

I sobre la impossibilitat d'entrar públic a l'estadi per les restriccions del coronavirus, la gran majoria coincideixen que aquesta final "no serà el mateix". Tot i això, sensats, asseguren que "la pandèmia mana". I així garanteixen "la màxima seguretat possible perquè s'està morint molta gent".

 

Sigui una final sense públic i sense xiulades, igualment hi ha un títol en joc. El trofeu de la Copa del Rei es decideix a l'Estadi de La Cartuja de Sevilla.

 

Imatge principal: Aficionat del Barça entrevistat per ElNacional.cat a Sevilla / Bernat Aguilar