Aquest dilluns, 1 de febrer de 2021, es compleixen 45 anys d'un fet històric al Barça. Aquell 1 de febrer de 1976, el club blaugrana es va enfrontar contra l'Athletic Club amb un Johan Cruyff que era l'estrella de l'equip i també el capità. I la novetat ve quan l'holandès va lluir la senyera al braçal per primera vegada a la història del Barça.

Defensor de les seves idees

El Barça sempre ha estat un ferm defensor dels seus orígens i de les seves idees. És per això que el catalanisme sempre ha estat molt vigent en l'entitat durant les diverses èpoques, però cal recordar que fins al 1975, Espanya vivia en una dictadura.

Amb la mort del dictador Francisco Franco, el 20 de novembre del 1975, Espanya entrava en temps de transició i de camí cap a la democràcia. El president del Barça de llavors era Agustí Montal Costa, qui "se sentia especialment còmode, ja que tota la seva trajectòria i sensibilitat avalava un sentiment liberal i catalanista d'acord amb allò que s'albirava amb els nous temps".

Leo Messi FC Barcelona gol celebracion EFE

Messi amb el braçal de la senyera / EFE

Ha estat el mateix Barça qui ha recordat aquesta data tan assenyalada al calendari i que també ha especificat que ja el 21 de juliol del 1975, els culers van recuperar el català com l'idioma oficial de l'entitat. A més, el 28 de desembre es van onejar unes senyeres a les grades del Camp Nou durant un Barça-Reial Madrid i que va ser retransmès per TVE a tota Espanya.

"Amb aquests valents antecedents, aquella directiva de morro fort no va tenir cap problema a demostrar ben aviat amb quina identitat nacional s'identificava el capità del FC Barcelona, una entitat que ja feia vuit anys que s'havia definit expressament com "Més que un club" en paraules del seu president Narcís de Carreras", ha escrit el Barça.

En l'enfrontament entre Barça i Athletic, amb Cruyff de capità, els blaugrana es van imposar per 2-1 amb els gols d'Asensi i Neeskens de penal. Aquell canvi de braçal no va ser publicat ni per part del Barça en la prèvia ni per la premsa el dia després. Tots els sectors anaven amb cautela perquè només feia pocs mesos de la mort de Franco.

Johan Cruyff Barca senyera brazalete @FCBarcelona

El dia que Cruyff va lluir per primer cop la senyera / FCB

El braçal no és que tingui una centenària història i és que es va començar a utilitzar a la temporada 1974/75 a la Lliga. El primer que el va lluir va ser Antoni Torres, que portava un braçal blanc perquè es veiés contrastat amb l'elàstica blaugrana. L'1 de desembre de 1974, Cruyff va ser capità per primera vegada i el febrer del 1976 ja va lluir la senyera, un tret diferencial que han portat tants i tants futbolistes en la història del Barça.

 

Imatge principal: Cruyff llueix la senyera per primera cop / FC Barcelona