L'Agència Tributària ha conclòs la seva investigació fiscal sobre el frau de Cristiano Ronaldo dies abans que prescrigui una part del cas. Hisenda ha enviat l'expedient a la Fiscalia de Delictes Econòmics de Madrid corresponent als anys 2011 al 2014 perquè decideixi si actua judicialment o no contra el jugador portuguès pel frau fiscal. El futbolista podria acabar pagant una factura que no baixaria dels 23 milions d'euros, segons informa La Vanguardia.

El diari El Mundo publica que Hisenda no dubta sobre els indicis de delicte en el frau de Ronaldo i assegura que el jugador hauria d'haver pagat uns 15 milions d'euros més entre 2011 i 2014. Seguint aquesta informació, si el cas continua per la via penal, el portuguès s'exposaria a pagar aquests 15 milions i a una pena de presó que podria rondar els quatre mesos per cada exercici. Una altra via seria el sobreseïment del cas i tornar-lo a la via administrativa, pel que el davanter del Madrid hauria de pagar els 15 milions més la sanció corresponent. 

Entre els propis inspectors de l'Agència Tributària encara hi ha aquests dubtes sobre si cal procedir penalment o no contra el davanter madridista. En els pròxims dies hi hauria d'haver una decisió en forma de querella i abans del dia 30 de juny si no es vol que prescrigui el cas referent a l'exercici del 2011. Si finalment la Fiscalia actua com ha proposat Hisenda, Cristiano podria acabat jutjat i condemnat per delicte contra la hisenda pública.

Ronaldo, que s'hauria acollit a la Llei Beckham (tributant un 24,75% en comptes del 48% per no ser resident fiscalment a Espanya) durant gran part del seus anys al Madrid, hauria comès el frau enviant els seus drets d'imatge a paradisos fiscals entre el 2009 i el 2015. Precisament els anys 2009 i 2010 ja han prescrit i no entrarien en aquest cas. Malgrat tot, les xifres calculades el 2016 estarien per sobre els 70 milions d'euros per la venda dels drets d'imatge.

Tot i haver abonat una multa milionària en el moment de l'inici de la inspecció, els diners no haurien servit per aturar el procés. En cap cas tampoc eximeix el futbolista de les possibles conseqüències que pugui tenir penalment.

Dos anys d'inspecció

La inspecció a Ronaldo va començar el desembre del 2015, abans que comencessin a sortir totes les informacions de Football Leaks, amb documentació sobre jugadors i agents de qui es tenia indicis que podien ocultar ingressos en paradisos fiscals.

La seva condició de no resident li hauria donat avantatges fiscals per la Llei Beckham, que habilitava els professionals estrangers que vivien a Espanya a declarar com a no residents i tributar un 24,75%, mentre que els residents ho feien amb un 48%.

El jugador del Reial Madrid hauria inclòs les seves declaracions de la renda com a no resident de 75 milions d'euros que va ingressar com a drets d'imatge entre el 2009 i el 2015. Segons la normativa del Tribunal Suprem, des del 2008 qui s'acull a aquest règim fiscal té l'obligació d'incloure a la seva declaració totes les rendes de feina generades a tot el món. Però Ronaldo no ho hauria fet així i hauria decidit que els ingressos generats a l'exterior no els havia d'incloure.