El VAR està sent un dels grans protagonistes de la temporada. L'eina que va revolucionar el futbol ara ja fa diversos anys, està generant molta polèmica enguany, provocant protestes de part d'aficionats, tècnics i jugadors, que s'han sentit perjudicats per les decisions que han pres els àrbitres a través del videoarbitratge en algun partit del vigent curs. El VAR va arribar al futbol amb l'objectiu d'eliminar els errors arbitrals i fer del futbol un espai més just, però ha demostrat que també té errors

El Girona seria el líder de la Lliga, amb el Barça i el Reial Madrid ben a prop

Per aquest motiu, especialment curiós és comprovar com seria la classificació de la Lliga, passades 23 jornades, sense els errors del VAR. La web Archivovar.es, que es dedica a analitzar l'impacte del VAR en tots els partits de la Lliga, mesura aquesta dada i conclou que, si l'eina de videoarbitratge hagués actuat amb correcció, el Girona seria el líder de LaLiga EA Sports amb 54 punts, seguit del Barça i el Reial Madrid, que estarien empatats en la segona posició amb 53 punts.

Míchel Sánchez desesperado Girona / Foto: EFE
Míchel Sánchez, desesperat / Foto: EFE

Per tant, la classificació general seria ben diferent de la que tenim ara, amb el Reial Madrid ubicat a la primera plaça amb 58 punts, el Girona com a màxim perseguidor amb 56 i el Barça molt lluny, amb només 50. Queda clar que els principals perjudicats fins ara de les decisions preses pel VAR són els dos equips catalans, que viurien una realitat ben diferent sense aquests errors. Xavi Hernández s'ha mostrat molt crític amb els àrbitres durant aquesta temporada i Míchel va acabar el darrer partit, contra la Reial Societat, expulsat per protestar.

Una 23a jornada carregada de polèmica

Un cúmul de polèmiques que va viure un dels episodis més intensos durant la passada jornada, quan el VAR va anul·lar, aplicant malament el protocol, un gol de Yangel Herrera per un fora de joc previ quan ja s'havia reiniciat la jugada en diverses ocasions. Una revisió mal aplicada va negar-li dos punts a un Girona que el pròxim diumenge al Santiago Bernabéu tindrà una de les darreres oportunitats per enganxar-se a la lluita pel títol de Lliga i mantenir viu el seu somni.

Xavi Hernández quejándose Barça / Foto: EFE
Xavi Hernández rebent una targeta groga per protestar durant un partit del Barça / Foto: EFE

Per la seva banda, el Barça estaria ubicat en la segona plaça, amb moltes opcions de títol. Si la realitat fos aquesta, segurament Xavi Hernández no hagués anunciat el seu adeu a final de temporada. Tot això són hipòtesis, però queda clar que el VAR està tenint una incidència directa en alguns resultats de la vigent temporada. Encara queden molts partits i sembla que la polèmica arbitral no desapareixerà d'aquí a l'estiu.