La Champions League com es coneix fins al dia d'avui està a punt de canviar. La present edició de la màxima competició europea és l'última en el seu format actual, enfrontant-se de cara a la temporada 2024/25 a una metamorfosi que afecta sobretot la seva fase inicial.

Fins a la data, perseguien el títol 32 equips dividits en 8 grups de 4 equips cadascun. En la nova modalitat, seran 36 els equips que hi participin, formant tots part d'una mateixa lliga. En aquesta fase, cadascun dels seus integrants haurà de fer front a 8 partits que es decidiran per mitjà de l'atzar entre 4 bombos, procedint 2 rivals de cadascun d'aquests. Cada club mesurarà forces contra l'equip que li quedi assignat com a rival sense repetir-se els enfrontaments, sent aquest un altre canvi en comparació a la fase de grups actual. A més a més, cada club jugarà 4 partits al seu estadi i 4 partits com a visitant.

Afición Barça Camp Nou / Foto: FC Barcelona
Camp Nou / Foto: FC Barcelona

36 equips: del 1r al 8è, a vuitens; del 9è al 24è, a play-offs; del 25è al 36è, eliminats

Un cop els 8 enfrontaments de cada equip s'hagin celebrat, els 36 participants es dividiran entre les posicions que donen accés als vuitens de final tal com es coneixen fins ara, les posicions que duen a la ronda de play-offs i les posicions d'eliminació. Concretament, són 8 els equips que es classifiquen directament per als vuitens, 16 els equips que buscaran entrar a la fase de vuitens mitjançant els play-offs i 8 equips els que quedaran eliminats. Dit d'una altra manera, dels 36 equips que participaran en la pròxima lliga de la Champions, els qui quedin classificats entre el 1r i el 8è aniran a vuitensels qui quedin entre el 9è i el 24è aniran al play-off i des del 25è fins a l'últim, quedaran eliminats.

D'aquesta manera, els primers 8 equips que arribin als vuitens de final, que se celebren a doble partit com fins ara, esperaran un rival que designarà la fase de play-off. Aquesta, disputada entre els 16 equips compresos entre el 9è classificat i el 24è de la lliga, eliminarà 8 equips més i deixarà els altres 8 vius, que gaudiran d'una segona oportunitat per lluitar pel títol. A partir d'aquí, amb 16 equips eliminats i 16 amb vida, la Champions League serà com actualment: vuitens de final, quarts de final, semifinals i final. Tot a doble partit, menys el matx entre els finalistes.

L'Europa League se succeirà igual i a la Conference League només es jugaran 6 partits a la fase de lliga

Segons il·lustra la UEFA en el vídeo compartit aquest dilluns, l'Europa League se succeirà igual i a la Conference League, en lloc de jugar 8 partits contra 8 rivals procedents de 4 bombos, es jugaran 6 partits contra 6 rivals que procediran de 6 bombos diferents. 

Amb aquests canvis, la UEFA pretén aconseguir una competició que premiï més els mèrits propis de cada equip, minimitzar el nombre de partits intranscendents i, per tant, estirar l'espectacle i, com fins ara, incorporar la possibilitat d'albergar un partit entre dos favorits ja el primer dia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!