El president a l'exili i eurodiputat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha donat una entrevista al principal canal de notícies belga, Les News 24 (LN24), per carregar contra la justícia espanyola i per parlar sobre el suplicatori del Tribunal Suprem, l'1-O, l'exili i també del Barça.

Divendres clau per al Barça

Aquest divendres és clau per saber si hi ha eleccions a can Barça, l'agenda és complexa i des de les 11:00h, l'entitat culer i el Procicat estan reunits, després, a les 13:00h, Carles Tusquets, president de la Junta Gestora, es trobarà amb els dirigents provisionals del club; i, a les 19:00h, Tusquets parlarà amb els tres candidats (Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa).

La conversa amb el president Puigdemont és la següent. "Molta gent coneix la causa catalana i Catalunya en general gràcies al Barça. És important justament el pes d'aquesta institució, en la causa catalana, o és anecdòtic?", pregunta el periodista.

"No, no, és important. Us recordo que un president del Barça va ser afusellat pel feixisme. I el Barça, de fet, ha estat víctima de la repressió franquista. Com a conseqüència d'això, ha estat l'escenari de grans manifestacions de catalanisme durant la Resistència. Com diem en català, és més que un club. Però he de dir que abans de tot soc fan del Girona", ha assegurat Puigdemont.

Van afusellar Josep Sunyol i Garriga

El president en qüestió del qual parla Puigdemont és Josep Sunyol i Garriga. El 6 d'agost de 1936, en el context de la Guerra Civil espanyola, un escamot paramilitar del bàndol rebel franquista format per falangistes va detenir i va afusellar el president del Barça, Sunyol i Garriga.

També van perdre la vida l'exfutbolista de l'Espanyol i periodista esportiu del diari La Rambla Pere Ventura i Virgili, el xofer del vehicle en el qual viatjaven i un tinent de l'exèrcit republicà que els acompanyava.

Sunyol va néixer a Barcelona el 1898, un any abans de la fundació del Barça i el 1925 va ser president accidental de l'entitat. El govern de Primo de Rivera va clausurar l'estadi de les Corts i Joan Gamper va haver d'exiliar-se. Després d'aquesta data va ocupar càrrecs directius dins el club i el 1935 va tornar a ser president. Va ser diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya a les Corts de Madrid (1931-1933).

 

Imatge principal: Carles Puigdemont a la llotja del Camp Nou juntament amb Bartomeu i Florentino / EFE