Barcelona acollirà el 2024 l'edició 37 de la Copa Amèrica de Vela, segons ha decidit el comitè organitzador d'aquesta competició, a la qual optaven també les ciutats de Màlaga, Cork (Irlanda) i Jiddah (Aràbia Saudita). Encara que l'anunci correspon fer-ho al comitè, el primer en donar la notícia ha estat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, qui ha dit que l'esdeveniment tindrà a la ciutat un "impacte milionari" -uns 1.000 milions d'euros, segons el Govern- i potenciarà la imatge internacional de Barcelona i Catalunya.

L'impacte econòmic començarà molt abans de 2024

Que ho hagi anunciat l'expresident del Parlament en una entrevista a Catalunya Ràdio és una cosa que no ha agradat als organitzadors, que tenien previst anunciar-ho durant el dia d'avui. La candidatura barcelonina comptava amb el suport de l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i el Port, encara que el Govern s'implicarà també en l'organització de l'esdeveniment, un dels esdeveniments esportius més vistos del món, amb audiències de més de 200 milions d'espectadors.

Vetlla Copa America EuroapPress

Diversos regatistes a la Copa Amèrica, en una edició anterior / Europa Press

Roger Torrent ha destacat que la Copa Amèrica tindrà "un impacte econòmic molt evident" a Barcelona, no només durant els dies de la prova, "sinó a partir de ja", ja que és una competició "que té un recorregut molt llarg i els equips passen molt temps a la ciutat".

Encara que les dates poden anar des de l'1 de maig al 31 d'octubre de 2024, s'estima que els equips poden començar a navegar en sis mesos, i que estiguin a la seu dotze mesos abans de la disputa de la Copa Amèrica. El conseller també ha emfatitzat la projecció que aquest esdeveniment suposa per a Barcelona, especialment en mercats com el nord-americà, on a Catalunya li interessa posicionar-se.

 

Una finestra al món

"És una gran aposta per la ciutat i el país i val la pena apostar per això", ha assenyalat Torrent. Ha recordat a més que la Copa Amèrica és "un dels esdeveniments esportius amb més audiència del món", especialment en països com els Estats Units o Nova Zelanda, on la vela compta amb una gran tradició, i que pot ajudar que els ciutadans catalans "es relacionin amb el mar de forma encara més intensa".

Vetlla Copa America EuroapPress

Barcelona viurà imatges com aquesta el 2024 / Europa Press

En la mateixa línia s'havia pronunciat Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia de Barcelona, que abans de conèixer-se l'anunci es va mostrar confiat. "Que es confirmi la celebració de la Copa Amèrica suposarà un aval que pot ser determinant per a la candidatura dels Jocs Olímpics de 2030", ha assegurat, enllaçant amb una altra de les notícies del dia. Perquè avui, el COE ha donat llum verda a la candidatura del Pirineu per organitzar els Jocs d'Hivern de 2030.

A la segona va la vençuda

Tornant a la vela, la capital catalana ja va sonar com a seu de la Copa Amèrica de Vela el setembre de 2021, però llavors el consistori barceloní no va seguir endavant amb la candidatura. Aquesta vegada sí, l'ajuntament ha mostrat el seu suport a la prova i ha unit forces amb les altres administracions per optar a la seu de la competició.

Barcelona s'ha imposat a les altres tres ciutats candidates, fent valer la seva experiència en l'organització de grans esdeveniments esportius i de tota índole, des dels Jocs Olímpics de 1992 fins al Mobile World Congress, a més de ser una destinació turística de primer ordre mundial.

 

Imatge principal: aquesta és una de les imatges que deixarà la Copa Amèrica de Vela / Europa Press