Un dels grans moments que van deixar els Jocs Olímpics de Barcelona 92 va ser la Marató. Tots els participants van poder gaudir d'un recorregut per diferents llocs emblemàtics de la ciutat, encara que d'altra banda també van patir l'exigent pujada de Montjuïc, a pocs metres de l'arribada a meta.

La prova va començar a Mataró i va continuar envoltant la costa del Maresme fins arribar al centre de Barcelona. Allà els participants van passar per la Sagrada Família, la Pedrera, la Casa Batlló, les Rambles, Plaça de Catalunya o el Passeig de Gràcia per acabar pujant a Montjuïc, amb un gran desnivell que va influir en les marques registrades.

El guanyador va ser el coreà Hwang Young-Cho amb un temps de 2 hores, 13 minuts i 33 segons, després d'imposar-se en un ajustat final al seu compatriota Koichi Morishita i a l'alemany Stephen Freigang.

  Nom País Temps
  Young-Cho Hwang Corea del Sud 2h13'23''
  Koichi Morishita Japó 2H13'45''
  Stephen Freigang Alemanya 2h14'00''
Arribada asfixiant

Una de les anècdotes que va deixar la Marató va ser com els corredors van arribar a l'últim quilòmetre marejats i sense forces, fins al punt que van necessitar l'ajuda de lliteres per abandonar la pista després de creuar la línia de meta. L'exemple més clar va ser el del guanyador Hwang Young-Cho, que una vegada proclamat campió va haver de ser assistit pels serveis mèdics presents a l'estadi.

El desnivell que van haver de combatre els atletes va ser el pitjor enemic de la prova que tancava els Jocs Olímpics de Barcelona.