El Barça se salvarà i tornarà a ser el Barça. Aquesta és la resolució que s'extreu després de l'assemblea extraordinària que ha acabat amb el vistiplau per acceptar l'acord per vendre part del negoci de BLM i la venda d'un màxim del 25% dels drets de televisió dels partits de Lliga. Els socis del Barça han parlat i han decidit que Joan Laporta i la seva junta directiva activin dues de les palanques per resoldre els greus problemes econòmics. Aquestes vendes podrien suposar uns beneficis d'entre 700 i 800 milions d'euros.

El Barça tornarà a la normalitat

Els socis compromissaris han protagonitzat la segona assemblea telemàtica de la història del Barça i han estat els màxims responsables de donar el vistiplau a la junta directiva culer perquè retorni la "normalitat institucional i esportiva del Barça". Joan Laporta ha començat amb el seu discurs demanant als socis que aprovessin els acords per poder executar les dues palanques, que són "solucions" que ajudaran a millorar l'economia del club.

En lloc de donar un símil mèdic amb un pacient a l'UCI, aquesta vegada ha estat parlant d'un monoplaça de Fórmula 1 "que el vam trobar sense benzina i amb el motor gripat". Laporta ha demanat un nou vot de confiança després que en els últims mesos els socis ja hagin aprovat l'acord amb Spotify, però aquesta vegada per trobar la resposta immediata als problemes a nivell econòmic.

El president del Barça, tot i no voler parlar del passat però sí comentar haver rebut "un llegat molt complicat", ha recalcat que els calien aquests mecanismes finalment aprovats per "reflotar l'economia del club, però tenint en compte els actius que tenim".

Laporta també ha recordat que "mentre jo sigui president del Barça, els puc assegurar que sempre serà propietat dels seus socis i sòcies". Per tant, cap risc que el Barça es pugui convertir en una Societat Anònima Esportiva.

'Sí' a l'acord per vendre el 49% de BLM

Juli Guiu, el vicepresident de màrqueting del Barça, ha defensat la proposta de la venda minoritària de les accions de BLM, que és la societat —ara mateix 100% del Barça— que s'encarrega del negoci de les llicències i del marxandatge del club blaugrana. La venda, que encara no està del tot tancada però que "en breus" s'arribarà a un acord, serà d'una participació minoritària de fins al 49,9% de BLM, amb socis que ajudin a accelerar l'expansió i alineat amb els valors del club, però amb el Barça conservant una opció de recompra del negoci "a mitjà termini".

Els socis compromissaris no han tingut cap dubte en aquest cas i la proposta de venda de part dels actius de BLM ha estat aprovada per gran majoria: 568 vots a favor, 65 vots en contra i 13 vots en blanc. Tal com ha informat Laporta, aquesta venda suposarà entre 200 i 300 milions d'euros d'ingressos.

El Barça també vendrà part dels drets de TV dels partits de Lliga

I després ha arribat el punt més polèmic, el dels drets de televisió. Joan Laporta i Eduard Romeu, vicepresident econòmic del Barça, han defensat aquest acord amb més optimisme. S'ha recalcat que no suposarà lligar-se de mans i peus com en la primera oferta proposada per la Lliga amb CVC. Aquesta operació, negociada directament pels dirigents culers, seria la venda d'un màxim del 25% dels drets de televisió dels partits de Lliga per un màxim de 25 anys. I els guanys serien molt més atractius a nivell econòmic: "Per cada 10% dels drets venuts, suposaran un mínim de 200 milions d'euros". Per tant, el total d'ingressos podria ser de 500 milions.

I el més positiu de tot, tal com ha passat amb l'acord per la venda d'una part de BLM, és que sigui una venda dels drets amb opció de recompra. A més, també serà indispensable per tenir fair-play financer i poder fitxar jugadors. La venda de part dels drets de televisió de la Lliga ha estat aprovada per 494 vots a favor, 62 en contra i 13 en blanc. Tot i això, no hi ha res tancat i sí diverses opcions sobre la taula. Abans del dia 30 de juny es tancarà una de les operacions.

A tot això, Joan Laporta i la seva junta directiva celebren les dues aprovacions per part dels socis compromissaris: "Tornarem a tenir uns fons propis positius, podrem tornar el deute de manera raonable i sostenible, i podrem fer inversions necessàries perquè els nostres equips esportius puguin ser competitius". I han deixat caure la millor notícia de totes: "Ja podrem competir per guanyar". I seran un mínim de 600 milions d'euros —amb un màxim de 800 milions— com a regal abans del tancament de l'exercici econòmic 2021/22, que per fi acabarà amb els números en positiu.

 

Imatge principal: Joan Laporta parlant durant l'assemblea extraordinària / FC Barcelona