El Barça ja fa un temps que es veu obligat a administrar els seus recursos econòmics amb precisió de cirurgià per tal de reforçar la seva plantilla dins dels ajustats límits salarials que la Lliga imposa. L'últim dia del darrer mercat de fitxatges, amb les incorporacions dels dos Joaos, aprofitant l'espai salarial obtingut amb la cessió d'Eric Garcia i la venda del 50% dels drets d'Abde, va ser una evidència de l'estret marge de maniobra que té el club blaugrana.

A base de previsió i d'operacions enfocades des de la necessitat financeraJoan Laporta està reflotant un vaixell que navegava a la deriva i en el qual calava aigua per tot arreu. Traduït a números, i sempre segons les informacions a les quals ha tingut accés EFE deportes, l'actual massa salarial del FC Barcelona és de 404,7 milions d'euros, ascendint aquesta a més de 700 milions d'euros abans que la directiva actual agafés les regnes del club.

Joan Laporta Rafa Yuste / Foto: EFE
Joan Laporta, president del Barça i Rafa Yuste, vicepresident / Foto: EFE

161,7 milions d'euros menys de massa salarial i baixant

Després del tancament d'aquest darrer mercat de fitxatges estival, el FC Barcelona ha reduït la seva massa salarial en 161.751.612 euros. Aquesta diferència positiva s'explica des de l'estalvi de 212.771.159 euros entre salaris i amortitzacions de les fitxes dels futbolistes que han deixat de formar part del club en els últims mesos i la inversió de 50.562.711 euros en les cares noves que ha incorporat la plantilla en aquest mercat. Dit d'una altra manera, en aquest cas, en percentatges respecte als ingressos generats, segons els càlculs de la UEFA, la massa salarial del vestidor culer ha passat de requerir el 73% d'aquests a només el 54%.

En aquest càlcul, a banda de sortides com les d'Ansu Fati o la d'Ousmane Dembélé, també es contemplen estalvis en les amortitzacions de les fitxes de figures que ara li queden lluny al barcelonisme com ho són les d'Antonie Griezmann, Gerard Piqué o Jordi Alba. Mentrestant, a banda d'haver completat una gran gestió en clau fair play financer, el Barça també pot presumir d'haver generat 78.100.000 euros de benefici pel que fa als traspassos.

Ousmane Dembélé PSG queja / Foto: EFE
Ousmane Dembélé, durant un partit amb el PSG / Foto: EFE

78,1 milions d'euros de benefici en clau traspassos

Amb operacions com les protagonitzades per Ousmane Dembélé, Franck Kessie, Abde o Nico González, el FC Barcelona ha aconseguit generar uns ingressos totals de 81,5 milions d'euros. Aquesta xifra es veu reduïda lleugerament en els 3,4 milions d'euros que es van pagar per Oriol Romeu, sent totes les altres incorporacions d'aquest estiu arribades de franc a través de la carta de llibertat o de cessions.

D'aquesta manera, el full de ruta de l'actual junta de l'entitat catalana indica que, si bé durant el darrer estiu es va posar el focus a reforçar el potencial esportiu de la plantilla, durant aquest mercat de fitxatges s'ha parat especial atenció a reduir la massa salarial del vestidor. En vista, doncs, dels grans números assolits pel Barça, es conclou en què la remuntada financera del club blaugrana va pel bon camí. De fet, s'augura inclús una millora en el seu ritme en vista que el Barça, a la Champions League, té una oportunitat d'or per aspirar a ingressar més diners després d'haver fet les paus amb el sorteig i tenir un grup, a priori, assequible.