Amb l'empat d'aquest diumenge a Cornellà-el Prat contra l'Espanyol, el Barça d'Ernesto Valverde finalitza la primera volta de la Lliga ocupant la primera posició i aconseguint el títol, simbòlic, de campió d'hivern. Tot i encapçalar la classificació, els blaugrana presenten uns números que desperten la inquietud de l'afició culer.

El Barça arriba a l'equador del campionat amb 40 punts, el registre més baix des de la temporada 2007-2008 quan l'entrenador holandès Frank Rijkaard dirigia el conjunt català. Aquell any, en acabar la primera volta de la Lliga, el Barça ocupava la segona posició per darrere d'un Madrid que li treia ja set punts a la classificació i que al final de temporada acabaria alçant-se amb el títol, el segon consecutiu pels blancs i que suposaria la fi de l'era Rijkaard a la banqueta blaugrana.

guardiola barca

Aquest punt d'inflexió va permetre l'arribada de Pep Guardiola i l'inici de l'era més gloriosa del Barça. Durant l'època Guardiola sempre es va superar aquesta xifra dels 40 punts a mig curs, fins i tot en l'últim any de l'entrenador de Santpedor a la banqueta blaugrana on no va guanyar la Lliga però va assumir un registre de 44 punts. La temporada en què el Barça va marcar millors números va ser amb Tito Vilanova. A la fi de la primera volta els culers tenien 55 punts, dels 100 que acabarien aconseguint al final de la Lliga.

Ernesto Valverde Champions Barca Borussia Dortmund EFE

Ni després el Tata Martino, ni tampoc Luis Enrique, havien mai registrat uns números tan pobres en aquests moments de la temporada. De fet ni el mateix Valverde havia recollit una puntuació tan irrisòria. En els dos anys anteriors a la banqueta culer, els números després de la jornada 19 del Txingurri eren de 51 punts al primer curs i 43 en el segon.

Una altra dada que deixa en evidència els números de l'equip de Valverde i dona peu a la preocupació és que, el Barça, és el líder de les quatre principals lligues Europees que lidera la competició nacional amb menys punts. El Liverpool a Anglaterra encapçala la classificació amb 58 punts, l'Inter de Milà a Itàlia amb 42 punts i el PSG a França amb 45.