Joan Laporta i la seva junta directiva es van trobar un Barça econòmicament molt pitjor del que tots esperaven, i això que ja durant la campanya electoral va quedar clar que el club estava en una situació crítica. Josep Maria Bartomeu i el seu equip ho van al·ludir tot a la pandèmia del coronavirus, una excusa que no va colar, ja que hi ha motius més que suficients per comprovar que la gestió de l'anterior junta directiva va ser nefasta, començant per la política dels contractes proposats als jugadors de la primera plantilla, una bombolla que, entre molts altres efectes, va acabar amb Leo Messi fora del club.

És per això que ja res del que pugui sortir a la llum no pot sorprendre ningú, com la informació que publica aquest dimecres el mitjà anglès The Athletic, un reportatge en el qual s'explica la boja mesura que va intentar perpetrar el FC Barcelona per millorar la seva delicada situació econòmica. Segons aquesta informació, el club blaugrana va arribar a demanar-li a la UEFA un préstec dels diners que el Barça tenia previst ingressar del màxim organisme del futbol europeu per la seva previsible participació a la Champions League.

Aleksander Čeferin EFE
Aleksander Čeferin, president de la UEFA / Foto: EFE

La boja petició del Barça a la UEFA

Sempre segons The Athletic, la UEFA es va negar en rotund a complir els desitjos del Barça, entre altres coses perquè el club blaugrana donava per fetes unes futures classificacions que ningú no garantia, ja que per a això l'equip ha d'acabar entre les quatre primeres posicions a la Lliga. Al Barça li va sorprendre la negativa de la UEFA, que a més hauria d'haver ofert la mateixa solució a la resta de clubs europeus.

La quantitat demanada pel Barça, que no s'especifica a la informació del mitjà anglès, hauria servit com a garantia per a un crèdit bancari. Vist en perspectiva, doncs, sembla que la UEFA li va fer un gran favor al Barça, ja que va evitar que la junta directiva entrant es trobés una altra sorpresa més una vegada auditats els comptes.

Josep Maria Bartomeu trist cotxe barca EFE
Josep Maria Bartomeu, expresident del Barça / Foto: EFE

Presumpte intent de suborn a la UEFA

D'altra banda, a l'extens treball de The Athletic també es detalla un escabrós capítol del llibre que Simon Kuper, expert en el poder que envolta al futbol d'elit, dedica als problemes econòmics del Barça dels últims temps. L'escriptor explica que a un àpat celebrat l'any 2020, un treballador del Barça va intentar subornar un funcionari de la UEFA.

Segons el periodista autor de BARÇA: L'ascens i la caiguda del club que va construir el futbol modern, el treballador del Barça volia que la UEFA investigués competidors del club, com el París Saint-Germain i el Manchester City, per possibles incompliments del fair play financer.