El Barça dels Joãos segella els vuitens de Champions amb una remuntada d'or contra el Porto (2-1). Tot i rebre cop primer, els de Xavi han sabut reposar-se amb gols de João Cancelo i João Félix per assegurar-se el passi als vuitens de final.

Adrenalina desaprofitada

Difícil desempallegar-se dels fantasmes que, precisament, van començar a aparèixer fa gairebé dos mesos en terres portugueses. A la Jornada 2 d'aquest Grup H, el FC Barcelona es va endur del do Dragão una pírrica victòria (0-1) que, tot i els tres punts, va demostrar que l'equip tenia un immens marge de millora. Amb el temps i les cites difícils, el conjunt blaugrana s'ha anat deixant punts crucials tant en Lliga com en Champions, i aquest dimarts, encarant ja el matx coneixent la victòria del Xakhtar davant l'Anvers (1-0), els de Xavi Hernández no es podien permetre cap altra cosa que la victòria.

Sigui com sigui, encara que les sensacions inicials han estat bones, ràpidament s'han recuperat els dubtes en el joc i els nervis que Europa li provoca a aquest equip ansiós. El Barça ha començat a impacientar-se i, tot i el tòpic, les presses li han estat males conselleres. Pèrdues de pilota evitables i desajustaments defensius sense gaire sentit han propiciat que la més clara del partit arribés al 29' de les botes de Pepê, però és que a la següent, encara amb les cames culers tremolant, ha arribat el 0-1 que tant pànic feia, també amb la firma de l''11' dragão.

Pepe Aquino Barça Porto / Foto: EFE
Pepê, celebrant el seu gol durant el Barça-Porto / Foto: EFE

El que tant es venia tement una graderia local que s'ha deixat escoltar a través del rum-rum nerviós d'un equip que ve mancat de confiança, ha acabat arribant en el pitjor moment blaugrana. No obstant això, quan semblava que vindria al cap aquell gol irremuntable del Xakhtar a AlemanyaJoao Cancelo,sense tan sols haver-se complert dos minuts del gol del Porto, s'ha inventat una jugada des del flanc esquerre que ha acabat celebrant amb la ràbia pròpia d'un ex Benfica.

Cancelo ha transmès amb la seva celebració la pressió alliberada a Montjuïc. Així doncs, el Barça,ha començat a bolcar-se sobre la porteria de Diogo Costa i João Félix, pocs minuts després, ha tingut una ocasió franca que ha enviat als núvols tot i no tenir aparent dificultat en un xut des del punt de penal. El que era una adrenalina a favor després del gol ha acabat sent desaprofitada, havent acabat el conjunt culer remetent-se a un Iñaki Peña salvador al tram final dels primers 45 minuts.

Iñaki Peña Barça / Foto: EFE
Iñaki Peña, durant el Barça-Porto / Foto: EFE

El João Félix més oportú

No es pot dir que el Barça hagi sabut patir perquè, certament, no ha sabut. El Porto ha tingut dues de clares i una d'elles ha acabat al fons de la xarxa, però és que als de Xa, tot i faltar-li aquella marxa més que tant s'està trobant a faltar darrerament, ha perdonat de valent. Amb tot, per sort pel combinat català, el Porto no li ha cobrat el que, també per tòpic, podria haver caigut a favor dels portuguesos.

De fet, han estat els únics dos lusitans que avui no vestien de blau i blanc qui s'han il·luminat per posar el Barça per davant en el marcador. João Cancelo, el culer més incisiu de la primera meitat, ha combinat amb João Félix perquè el seu compatriota, després de 13 partits sense fer-ho, marqués acomodant l'interior de la seva bota dreta per dirigir la pilota cap al pal llarg per superar Diogo Costa.

Joao Félix gol Barça Porto / Foto: EFE
João Félix, celebrant el seu gol / Foto: EFE

El Barça, amb el segon, el de la remuntada, es trauria un pes catedralici de sobre que, tot i fer-lo jugar més lleuger, seguiria obligant Iñaki Peña a intervenir en alguna ocasió. Poc més passaria als minuts finals, més enllà d'un Barça, que, això sí, ha sabut jugar amb el rellotge en mà i el marcador a favor.

D'aquesta manera, amb tres punts de rèdit al capdavant del Grup H, el Barça s'assegura la seva presència a la fase eliminatòria de la Champions després de dos anys a l'espera de rematar la feina el pròxim 13 de desembre a Anvers.