Un Barça de circumstàncies i ple de cares noves no pot passar de l’empat contra el Celta de Vigo a Balaídos (2-2). Les vuit aturades de Ter Stegen allarguen el rècord d’imbatibilitat a la Lliga fins als 40 partits i difuminen l’expulsió de Sergi Roberto.

Tots els canvis de cop

Ernesto Valverde, reticent a donar descans als seus titulars, canviava de dalt a baix l’alineació. Amb la Lliga a la butxaca i eliminats de la Champions, la final de la Copa del Rei era una prioritat. Valverde s’ha entregat als canvis per dibuixar un onze sense cap futbolista format a La Masia. Nou estrangers i cap català. A les antípodes del Barça que va guanyar contra el Llevant l’any 2012 amb onze jugadors de la casa.

Leo Messi i Luis Suárez veien des de la banqueta com Ter Stegen es col·locava el braçalet de capità i liderava l'equip des de la porteria Ell i Philippe Coutinho eren els dos únics titulars. Rotacions massives perquè el criticat fons d’armari aixequés la veu i protegís el rècord.

L’experiment era una incògnita per inèdit. No hi havia precedents. Però els primers resultats no han estat dolents. El Barça ha sortit molt connectat, amb la lliçó apresa per curtcircuitar la pressió desafiant del Celta. Denis Suárez personificava les dues cares dels blaugrana: clarividents en atac i dubitatius en defensa. Les errades de Denis donaven aire al 3-4-3 dels gallecs i Ter Stegen mantenia l’empat amb aturades més pròpies d’un porter d’handbol.

Coutinho movia l’equip al seu aire. I una recuperació seva ha acabat amb el primer gol a la Lliga d’Ousmane Dembélé. Paco Alcácer ha habilitat el francès a la cursa perquè fes el 0-1 de voleia. La diferència estava a les àrees: en les mans de Ter Stegen i en la cama esquerra de Dembélé.

Una errada d’André Gomes ha tirat per terra la feina dels primers 45 minuts. Abans del descans, una passada horitzontal del migcampista portuguès ha catapultat el contracop d’un Celta que ha acabat abraçant-se al córner després del gol de Jonny.

Amb Messi també es pateix

El Barça jugava amb un as a la màniga. Messi s’ha cordat les botes per passar d'espectador a actor (principal). Valverde ha tornat a regalar-li mitja hora. Els xiulets de Balaídos que acompanyaven la seva entrada eren premonitoris: el públic sabia que començava un partit nou. I als quatre minuts ha canviat el marcador. Casualitat o causalitat. Alcácer ha rematat una centrada de Nélson Semedo que entrava plorant a la porteria del Celta. 1-2.

Sergi Roberto, que havia entrat al costat de Messi, feia de Sergio Busquets. Una navalla suïssa que s’ha trencat als 10 minuts. Roberto ha agafat Iago Aspas quan corria cap a Ter Stegen amb la pilota controlada. Falta i expulsió. Sense discussió. Tot i això, Valverde podrà comptar amb ell per a la final de Copa.

Al Barça li tocava sobreviure i protegir els tres punts. Amb Messi despenjat, l’equip es replegava en dues línies de quatre que ho fiaven tot a veure com passava el temps. Aspas ha castigat la falta d’ambició fent el 2-2 amb el braç gràcies a un mal refús de Ter Stegen.

Ningú era capaç de treure-li la possessió al Celta. Els gallecs oloraven sang. I el rècord tremolava. Lucas Digne ha desviat una pilota sobre la mateixa línia de gol abans d’escoltar un xiulet final que deixa l'equip a només sis punts de la seva setena Lliga en els últims 10 anys.