Krystsina Tsimanouskaya, atleta bielorussa participant en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, té por, i amb raó. I és que tot va fer un sospitós gir quan es va queixar públicament que per culpa d'un error en les gestions del comitè olímpic bielorús l'havien inscrit per a un esdeveniment per al qual no havia entrenat. L'opinió, bastant banal, no va ser ben acollida el seu país, on els mitjans afins al govern van iniciar una tremenda campanya en contra de Tsimanouskaya, acusada de poc menys que de traïdora.

Krystsina Tsimanouskaya Juegos Olimpicos Tokio 2020 EFE

Krystsina Tsimanouskaya, en els Jocs Olímpics Tòquio 2020 / EFE

"L'entrenador em va afegir al relleu sense que jo ho sabés. Es va apropar a mi i em va dir que hi havia una ordre de dalt per excloure'm", ha afegit.

Tot seguit, van saltar totes les alarmes quan els funcionaris bielorussos presents a Tòquio, sense donar-li explicacions, li van demanar que recollís les seves coses, malgrat que l'atleta encara havia de competir en la prova de 200 metres. "No em van explicar res. Només em van dir que empaquetés les meves coses. Em van comprar un bitllet i em van acompanyar a l'aeroport", ha explicat l'atleta.

La volien obligar a agafar un avió

Krystsina Tsimanouskaya tenia clar que la intenció de Bielorússia era deportar-la per haver emès una crítica públicament, per la qual cosa es va negar a agafar l'avió de tornada, va buscar desesperadament a policies japonesos per demanar ajuda i, a través d'ells, va aconseguir arribar a l'ambaixada de Polònia a Tòquio, després de passar tota la nit a l'aeroport de Haneda. "Demano al Comitè Olímpic Internacional que m'ajudi, m'estan pressionant i intenten treure'm del país sense el meu permís", ha afirmat. "No tornaré a Bielorússia", ha afegit, a través de Telegram, en una entrevista a Reuters.

La seva intenció, com informen Reuters i Tadeusz Giczan, és quedar-se a Tòquio i demanar asil polític, probablement a Àustria, Alemanya o la República Txeca. "La situació entorn la velocista Krystsina Tsimanouskaya és escandalosa. La República Txeca està preparada per ajudar-la", ha escrit aquest dilluns el ministre txec d'Afers Exteriors, Jakub Kulhánek, en el seu compte de Twitter. "Després d'arribar a un acord amb el primer ministre i el ministre de l'Interior, li oferirem un visat per entrar al país, perquè pugui tramitar la protecció internacional."

Bielorússia amenaça als seus olímpics

El Comitè Olímpic Bielorús, que està dirigit per Viktor Lukashenko, fill del president de Bielorússia, ha assegurat a través d'un comunicat que Tsimanouskaya va haver de suspendre la seva participació a Tòquio per decisió dels metges pel seu "estat emocional i psicològic", un fet que la velocista ha qualificat de "mentida", per afegir que l'havien intentat segrestar.

No s'ha d'oblidar que fa uns dies Lukashenko va amenaçar tots els esportistes de la delegació bielorussa: "Si no hi ha resultats a Tòquio, serà millor no tornar al país".

 

Imatge principal: Krystsina Tsimanouskaya, a l'esquerra, en les eliminatòries dels 100 metres de Tòquio 2020 / EFE