L'organització d'un gran esdeveniment esportiu és sempre una oportunitat per l'amfitrió per tenir un reconeixement esportiu i econòmic a ulls del planeta. I pel que fa al món del futbol, acollir un Mundial és el gran desig de tothom, també d'Espanya

Espanya vol el Mundial. L'Aràbia Saudita, també

Des del Campionat del Món que va tenir lloc a Espanya el 1982, "el Mundial de Naranjito", la Federació Espanyola ha fet algun intent de tornar a organitzar un Mundial, de moment sense èxit. Ara, l'objectiu principal és l'edició que es disputarà l'any 2030, i Espanya ja ha fet oficial la seva candidatura conjunta amb Portugal. La candidatura ibèrica.

Pedro Sánchez Rubiales Infantino EFE

Rubiales i Pedro Sánchez, amb Gianni Infantino, el president de la FIFA / EFE

Però sembla que li ha sortit una ferma competidora: l'Aràbia Saudita. Ja fa prop d'un mes que els saudites van anunciar el seu interès per ser seu del Mundial 2030, però en les últimes hores s'ha perfilat més aquesta idea i sembla que també aposten per la fórmula de la candidatura conjunta amb un altre país, en aquest cas, Itàlia.

És molt sorprenent aquesta unió entre dos països de continents diferents, però The Athletic ha informat que els saudites tenen la intenció d'associar-se amb una gran nació europea i veurien amb bons ulls fer-ho amb els recentment proclamats campions d'Europa. 

Itàlia, a per l'Eurocopa 2028 o el Mundial 2030

Els italians, en paraules de Gabriele Gravina, el president de la federació, també han mostrat la seva voluntat de tornar a acollir una gran competició, després de l'èxit esportiu d'aquesta Eurocopa i amb la intenció de què aquesta generació de futbolistes els mantingui a l'elit durant molts anys. 

italia gana eurocopa efe

Els italians volen albergar un Mundial o una Eurocopa / EFE

Així, els transalpins veurien amb bons ulls presentar candidatura per albergar l'Eurocopa de 2028 o el Mundial de 2030. Gravina va admetre que els falta millorar els estadis per poder fer front a l'organització en solitari d'un gran esdeveniment com aquest, i aquí és on una col·laboració entre italians i saudites podria ser la solució perfecta per ambdós països.

De moment el projecte italosaudita està en fase embrionària, i caldria veure de quina forma podria dur-se a terme un Mundial entre aquests dos països pel que fa a l'organització, viatges o fins i tot calendaris, tenint en compte les condicions extremes de temperatura a l'estiu saudita.

La Supercopa d'Itàlia s'ha jugat dues vegades en territori saudita

Però el que és segur és que la relació futbolística entre uns i altres no és nova. La Supercopa italiana del 2018 entre la Juventus i el Milan es va jugar a Jiddah, mentre que la de 2019 entre la Juventus i la Lazio va disputar-se a Riad, la capital, així que no seria la primera vegada que es posen d'acord amb una pilota, i molts milions, pel mig.

No obstant això, cal no oblidar els lligams entre el futbol espanyol i l'Aràbia Saudita. El gener de 2018, la Lliga espanyola va "fitxar" nou futbolistes perquè formessin part de diferents equips de primera i segona divisió. Tot i que alguns van debutar, la seva importància va ser mínima.

Jiddah Aràbia Saudita Barça Atlètic Madrid estelada EFE

El Barça va jugar a l'Aràbia Saudita la Supercopa 2019/20, on va caure a semifinals contra l'Atlètic de Madrid / EFE

A més, dos anys més tard, el gener de 2020, la Supercopa d'Espanya es va jugar a Jiddah, la mateixa ciutat on està previst que es jugui la temporada que ve. Ara, amb la possible competència entre espanyols i saudites pel Mundial de 2030, caldrà veure si té alguna afectació en aquests acords comercials.

 

Imatge principal: aficionats saudites durant un partit de la seva selecció / Europa Press