la xarxa patrocini petit

Xavi López (Badalona, 4/4/1983) s’ha convertit en el primer tècnic de l'Estat a assolir la fita d’arribar a una 'final four' de la NCAA. El seu equip, la Universitat d’Oregon, va caure a semifinals contra Baylor (72-67), equip que acabaria sent campió universitari femení en superar Notre Dame (82-81) en una fase final disputada a Tampa amb més de 20.000 espectadors a les graderies. Però el futur de Xavi López és esperançador i té moltes possibilitats d’entrar de nou a la 'final four' el curs vinent perquè la seva màxima estrella, Sabrina Ionescu, ha renunciat a ser el número 1 del draft per aconseguir guanyar el títol.

La història del tècnic català és com el somni americà fet realitat. Xavi López va ser dels primers entrenadors que van fer les maletes per anar a una universitat nord-americana. Es va formar com a jugador al bàsquet base de la Penya i després d’estar un any al CN Sabadell, va marxar a Chemeketa (2003-2005) i després a Point Loma (2005-2007). Va ser dels primers jugadors a tastar el bàsquet xinès, on va fer proves amb el Guangzhou (2010). Després va debutar a l’ACB amb el Bilbao per seguir jugant a la LEB.

Xavi López Oregon WBB

El badaloní Xavi López amb la resta de cos tècnic i les jugadores de l’equip | Oregon WBB

L’estiu del 2013, després de jugar a la Corunya a la LEB, va emprendre la seva aventura nord-americana: “Vaig enviar correus electrònics a diferents universitats per anar-hi d’entrenador i per fer una tasca de controlador de jugadores i Kansas em va obrir les portes”. I va ser allà on la seva gran feina amb Leti Romero va cridar l'atenció d’altres universitats. Va tenir diverses ofertes i va acceptar la d’Oregon amb un pavelló universitari per a 12.000 espectadors amb el propietari de Nike, Phil Knight, al darrere. Xavi López es va quedar a les portes de la 'final four' i enguany ha pogut fer el pas definitiu.

El badaloní explica la seva trajectòria en el bàsquet dels Estats Units: “He anat escalant posicions en el cos tècnic i ara controlo bona part del bàsquet europeu”. Ja fa cinc anys que treballa a l'Olimp del bàsquet i diu que és un luxe jugar davant 7.000 o 8.000 persones a casa, partits televisats i sobretot el tracte que es té amb l’esport femení. La progressió en aquests anys ha estat increïble i l’arribada de Maite Cazorla, primera espanyola en una 'final four', va canviar la dinàmica. El treball de reclutament de Xavi López ha estat decisiu. Després d’arribar a Elite8 al tercer any, el següent es van quedar a les portes i ha estat en el cinquè quan han arribat a la 'final four'. La propera temporada, la sisena, serà la del títol?