En directe

Espanya detecta 9 casos de la nova soca de la Covid

Adrià Rovira i Laura Cercós
Dilluns, 28 de desembre de 2020
aeroport Prat coronavirus PCR viatgers Efe
20:54

Catalunya rebrà 1.706 milions d'euros procedents dels fons React-EU, unes ajudes impulsades per la Unió Europea destinades al finançament de nous projectes en educació, sanitat i serveis socials i a donar suport a les pimes i els autònoms després de la crisi de la Covid-19.

20:35

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAUS), Fernando Simón, ha informat aquest dilluns que són nou els casos confirmats fins ara de la soca britànica del coronavirus a Espanya, encara que hi ha més casos que s'estan investigant.

20:17

Espanya ja supera les 50.000 morts per Covid-19. Aquest dilluns, el ministeri de Sanitat ha notificat 298 noves morts des de l'últim informe del 24 de desembre. D'aquesta manera, ja són 408 les defuncions en els últims set dies, i 50.122 les morts des de l'inici de la pandèmia segons el recompte oficial.

20:00

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que aquest dimarts al matí arribaran 369.525 dosis de la vacuna de Pfizer contra la Covid-19 per a prosseguir amb la vacunació a Espanya, que ha hagut de ser ajornada aquest dilluns per motius logístics de la companyia farmacèutica.

19:38

Illa ha recordat que les personas que no vulguin vacunar-se pasarán a formar part d'un registre. 

19:35

Simón explica que s'estan començant a detectar casos més lleus, de persones més joves. Sanitat està actuant en els brots i es fa un esforç extra en els àmbits educatius i on l'edat mitjana de la població és més jove. Per això, és d'esperar que l'edat mitjana baixi.

19:31

Illa assegura que el personal sanitari i de les residències seran el primer objectiu per a la vacunació dels pròxims dies.

 

19:28

Simón diu que no poden valorar l'impacte en la incidència de Nadal fins després de final d'any, al voltant de 15 dies després. 

19:24

Simón "Encara tenim incidències acumulades molt altes, encara hem de tenir molta precaució".

19:23

Illa "la vacuna és voluntària, no obligatòria. Pensem que vacunar-se és un acte positiu per a un mateix i per a la resta de persones, però aquelles persones que no volen vacunar-se estan en el seu dret. Farem un esforç de comunicació per a totes aquestes persones que tinguin dubtes, perque vacunar-se salva vides".

19:18

Simón explica que la soca té unes modificacions que podria conferir una major transmissibilitat, però que encara no està demostrat perquè les xifres d'Anglaterra no s'allunyen de les d'altres països, inclosa Espanya.

19:13

Simón diu que encara és aviat per poder treure conclusions sobre la nou soca però "tenim capacitat diagnòstica, de seqüenciació i un protocol per a la vigilància de les dades per anar podent donar més detalls."

19:10

Respecte a la detecció de casos amb el soca anglès, Simón afirma que de moment hi ha 9 casos assegurats, però que s'esperen més, per l'intercanvi de persones entre Espanya i Anglaterra.

19:08

Illa "Les vacunes, de moment, no han produït cap efecte advers". 

19:04

El Consell Interterritorial afirma que hi ha una valoració positiva de l'inici del pla de vacunació. Demà arribaran 360.000 vacunes a Barcelona, Madrid, les Canàries i Vitòria. La distribució de Pfizer va a càrrec de les forces armades.

19:02

El ministre de Sanitat, Salvador Illa demana prudència en la valoració de les dades de descens, ja que podrien haver-se ocasionat retardats per les festivitats. També agraeix la ciutadania per un "comportament exemplar" i, sobretot, demana que no s'abaixi la guàrdia durant nit de cap d'any.

18:59

Simón, respecte a la nova soca de coronavirus "encara hem d'esperar per treure'n conclusions". 

18:59

Simón: "S'han notificat en els últims 7 dies 480 de morts per coronavirus. Pot ser que hi hagi algun retard pels dies festius i aquestes dades podrien modificar-se en els propers dies, però si és cert que fa setmanes que es va registrant un descens en la letalitat".

18:56

Fernando Simón afirma que s'observen xifres menors de la incidència acumulada que la setmana passada. "Podríem estar en una tendència estabilitzadora de la pandèmia".

 

 

18:55

Darías anuncia una pàgina web per resoldre els dubtes més comuns de la població sobre les vacunes.