El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha advertit en un vídeo publicat a Twitter que la pandèmia de la Covid-19 no serà l'última d'aquest tipus de crisi. 

No és el primer cop que l'OMS avisa d'aquest perill, si més no, aquest cop coincideix amb el dia d'inici de la campanya massiva de vacunació contra el coronavirus a Europa, onze mesos després que es decretés a França el primer contagi europeu.

Segons Adhanom, "la història ens diu que aquesta no serà l'última pandèmia. Les epidèmies són un fet a la vida". 

En el tuit, Adhanom explica que "avui és el primer Dia Internacional de Preparació per a Epidèmies. En els últims 12 mesos, les vides i els mitjans de subsistència s'han vist afectats per la covid. Però al llarg dels anys l'OMS i els nostres socis han advertit que el món no està preparat per a una pandèmia". 

El dirigent de l'OMS comença el missatge dient que la malaltia "ha posat el món de cap per avall" els últims dotze mesos i que tindrà conseqüències de llarg abast en les societats i economies. 

També ha recalcat la necessitat d'aprendre d'aquesta experiència, i ha afirmat que una millor inversió en salut pública per part dels governs i la societat podria assegurar que les generacions futures heretin un món més segur, resilient i sostenible.

"Hem d'aprendre les lliçons que la pandèmia ens està ensenyant", ha assegurat. D'altra banda, ha subratllat el fet que no només s'inverteixi en sanitat sinó més aviat "amb un enfocament que englobi tot el Govern i la societat".

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha seguit aquesta línia i ha advertit en un tuit que "aquest any hem vist la tragèdia que colpeja quan les instal·lacions de salut es veuen aclaparades per una malaltia nova, altament infecciosa i, sovint, mortal. Hem d'aprendre d'aquesta experiència. Les inversions en sistemes de salut poden millorar la preparació i resposta dels països a futures emergències". 

 

Imatge principal, Tedros Adhanom Ghebreyesus OMS / EFE

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat