8-M | Milers de persones participen a la manifestació feminista de Barcelona

P. Ruiz, A. Degà, J. Carrasco i B. Sagrera
Dimarts, 8 de març de 2022
8-M | Milers de persones participen a la manifestació feminista de Barcelona
21:27

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha defensat que el seu departament té l'encàrrec que "cada dia sigui 8-M en l'acció de govern". En declaracions als mitjans abans de participar en la manifestació feminista pel 8-M a Barcelona, ha assegurat que aquest és el primer Dia Internacional de la Dona que celebra la seva Conselleria, de nova creació en aquesta legislatura, i ho fa "amb especial il·lusió". La consellera també ha reivindicat que l'acció del Govern permeti avançar "cap a la normalitat feminista i acabar amb la normalitat patriarcal".

21:15

Imatges de la mobilització del 8-M a Lleida.

Manifestación feminista 8M Lleida   ACNACN

21:03

Imatges de la manifestació feminista a Girona.

Manifestación 8M en Girona

ACN

20:51

També a Lleida unes 700 persones s'han manifestat aquest vespre en la marxa amb motiu del Dia Internacional de les Dones convocada pel col·lectiu feminista Marea Lila.

20:40

Paral·lelament a la manifestació de Barcelona, més de 1.500 persones han reivindicat el 8-M, els drets de les dones i han clamat contra el masclisme i el patriarcat pels carrers de Girona.

20:29

Un cop acabat la lectura del manifest, l'acte final de la manifestació feminista de Barcelona continua amb la resta d'actuacions musicals i artístiques programades.

20:28

S'acaba la lectura del manifest: "No volem sostenir nosaltres soles la vida. Sentirem la força i l’escalfor que totes sumem, cadascuna de nosaltres i en col·lectiu. Sentint la Terra cridar, sabem que tenim la força i l’empenta de ser milions per a aconseguir-ho. Ens declarem comunitats d’acció i de resistència feminista i celebrem les nostres aliances, per sobre de les nostres diferències, per la vida, per la comunitat, per la possibilitat de seguir existint amb dignitat. Juntes, diverses i rebels som imparables! Les feministes antipatriarcals, anticapitalistes, anticolonials i antiracistes som aquí".

20:24

"Exigim la paralització de la deriva repressiva a Catalunya. El lliure retorn de les exiliades i la cancel·lació de totes les causes obertes al voltant de les mobilitzacions pel dret a l’autodeterminació".

20:24

"Defensem el model d’immersió lingüística enfront de la intromissió dels tribunals en el model i la política lingüística, on s’obliga a tots els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de classes en castellà".

20:21

"Exigim l’acolliment integral per les institucions públiques de les dones que viuen violència masclista, sense la necessitat de l'obligatorietat de la presentació d'una denúncia prèvia. Respectem el temps i el procés de recuperació de les supervivents del maltractament masclista".

20:18

"Alertem que la llei de llibertat sexual aprovada pel govern espanyol, malgrat els avenços positius, podria significar un retrocés i criminalització de les treballadores sexuals i d’altres col·lectius ja marginals, com les persones sense llar o les persones racialitzades".

20:16

"Exigim la integració immediata de les treballadores de la llar i les cures al Règim General de la Seguretat Social. Exigim treball remunerat digne per a totes i també les prestacions socials quan sigui necessari que garanteixen una vida digna per a totes".

20:15

"No volem deixar de denunciar la militarització de la societat, una militarització que promou la utilització de les armes per davant de la vida de les persones, un fet que avui veiem clarament en la guerra declarada a Ucraïna".

20:14

Ara, diverses dones llegeixen un manifest: "Aquest 8M les feministes tornem a sortir als carrers i expressem la nostra ràbia. Som feministes que vivim per tot el territori (pobles, barris, escoles, llars, centres de treball i universitats). Som dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual. Som migrades i racialitzades, gitanes i paies. Les nostres edats són totes i ens sabem lesbianes, transgèneres, transsexuals, bisexuals, intersexuals, queer, heterosexuals i asexuals. Som les assassinades, som les preses, som les que s’han quedat als conflictes armats, a les fronteres, a la mar Mediterrània i a totes les mars".

20:13

"La dona ucraïnesa també agafa armes per protegir-se a ella mateixa, als seus fills i al seu país. Entre els que defensen el nostre país, el 20% són dones. La dona ucraïnesa dona a llum en refugis subterranis, i plora pels seus fills assassinats".

20:09

A l'escenari de l'acte final de la manifestació feminista pugen dues dones ucraïneses que fa temps que viuen a Barcelona: "Ucraïna és avui una dona que la violen. Un agressor rus la viola, l’està matant davant els ulls de tothom. No és només un genocidi, és un feminicidi".

20:07

Segons la Guàrdia Urbana, més de 15.000 persones han participat en la manifestació feminista de Barcelona amb motiu del 8-M (i això que ha plogut).

20:01

Imatge del moment en el qual la manifestació ha avançat per Passeig de Gràcia. De moment, la gent està arribant a Arc de Triomf. Quan la majoria de les manifestants hagin arribat al destí, tindrà lloc un acte polític.

8M dia de la mujer concentración Barcelona Gran Via Paseo de Gracia ambiente - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

19:48

Les imatges permeten veure com milers de persones han participat en la manifestació.

8M dia de la mujer concentración Barcelona Gran Via ambiente - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

19:36

Les primeres manifestants comencen a arribar a Arc de Triomf.