Pocs dies com el 8-M ens parem a mirar les dades relatives a tot allò que afecta el feminisme i les dones, malgrat que sempre es reivindica allò que la lluita feminista és cosa de cada dia. Avui hi havia un ple previst al Parlament però finalment els grups de la Mesa han acordat posposar-lo a dimecres per així fomentar la participació en les mobilitzacions feministes. La Cambra també ha aprofitat per compartir informació sobre la situació de les dones dins del Parlament, sent aquesta la legislatura més paritària de la història. La primera (any 1980) comptava amb 7 diputades, un 5% del total. Avui en són 63, el que significa el 47,4% dels escons, nou vegades més que aquell primer Parlament on d'igualtat, se'n practicava molt poca. 

Quina ha estat l'evolució? La primera legislatura només n'eren 7 (5,2%); la segona, 11 (8,1%); la tercera, 14 (10,4%); la quarta, 17 (12,6%); la cinquena, 20 (14,8 %); la sisena, 32 (23,7%); la setena, 43 (31,8%); la vuitena, 48 (35,5%); la novena, 56 (41,5%); la desena, 54 (40%); l'onzena, 52 (38,5%); la dotzena, 59 (43,7%), i l'actual, 65 (48,1%). Malgrat l'actual va començar amb 65, ara en són 63, pels últims canvis de cadires. 

Una Mesa feminitzada

Aquesta és també la primera legislatura en què, dels set membres de la Mesa, el màxim òrgan rector de la cambra, quatre són, en aquest moment, dones, tres de les quals, a més, exerceixen simultàniament per primer cop la presidència i les dues vicepresidències. A més de la presidenta, Laura Borràs, les diputades de la Mesa actual són Alba Vergés, que és la vicepresidenta primera, Assumpta Escarp, vicepresidenta segona, i Aurora Madaula, secretària segona.

D'altra banda, des del 1980 només set dones han estat presidentes de grups parlamentaris: Manuela de Madre (PSC-CpC), la setena i vuitena legislatures; Alícia Sánchez-Camacho (PP), la novena i la desena; Inés Arrimadas (Cs), l'onzena i part de la dotzena, en què també va ser cap de l'oposició; Mireia Boya (CUP), l'onzena; Marta Rovira (ERC), a l'inici de la dotzena; Jéssica Albiach (ECP), la dotzena i l'actual, i Dolors Sabater (CUP), també l'actual.

La CUP, el partit amb més percentatge de diputades

Pel que fa a la composició dels grups parlamentaris d'aquesta legislatura, actualment el del PSC-Units l'integren 17 dones (51,5%) i 16 homes; el d'ERC, 15 dones (45,4%) i 18 homes; el de JxCat, 17 dones (53,1%) i 15 homes; el de Vox, 3 dones (27,3%) i 8 homes; el de la CUP, 5 dones (62,5%) i 3 homes; el d'ECP, 3 dones (37,5%) i 5 homes; el de Cs, 2 dones (33,3%) i 4 homes, i el Mixt (PPC), 1 dona (50%) i 1 home.

Exposició al Parlament

Més enllà d'aquesta informació que ha compartit la Cambra, també es va inaugurar dilluns una acció visual que es pot veure fins divendres i que mostra deu cartells amb fotografies de nenes que han participat en els tallers educatius del Parlament i que diuen què volen ser de grans. Segons explica la cambra en un comunicat, l'acció mostra la tasca de sensibilització de la cambra amb les escoles amb relació a la igualtat de gènere. "I tu què vols ser de gran?" és la pregunta que responen les joves protagonistes dels cartells, que s'exposen en diversos espais del Palau del Parlament, entre els quals l'escala d'honor i els salons de passos perduts. Les nenes, de cinquè i sisè de primària de l'Escola Pompeu Fabra de Salt, van participar el 28 de febrer juntament amb els seus companys en el taller "Soc diputat / Soc diputada" del Parlament.

Exposición Parlament 8-M

Exposició al Parlament / Parlament de Catalunya