L'exalcalde Xavier Trias, que concorre a les eleccions municipals 2023 com a candidat de tot l'espai postconvergent amb la marca Trias x Barcelona, és el candidat preferit dels barcelonins per convertir-se en el nou alcalde de la ciutat, a molta distància de l'actual cap del govern municipal, l'alcaldessa Ada Colau, que queda en segona posició, i de l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, en tercer lloc. Aquesta és la conclusió de l'enquesta de Feedback per a ElNacional.cat sobre l'estat de l'opinió pública a Barcelona quan falten pocs dies per a la celebració dels comicis. A la vegada, els enquestats també creuen que Trias, que ja va ocupar l'alcaldia de Barcelona entre el 2011 i el 2015 i va ser desbancat per Colau, és el candidat més preparat per gestionar 8 dels 10 grans temes de ciutat que dominen la conversació electoral. El sondeig de l'institut que dirigeix el sociòleg Jordi Sauret es basa en 600 entrevistes i va ser realitzat entre els passats dilluns 15 i dijous 18 de maig. 
 

Més sobre l'enquesta d'El Nacional.cat:

En l'apartat de l'estudi demoscòpic corresponent al coneixement i valoració global dels candidats, els resultats són, però, lleugerament diferents. Els enquestats suspenen a tots i cadascun dels candidats i candidates a l'alcaldia, però qui rep la millor nota és l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, amb un 4,86. El segon amb millor puntuació, a tan sols una dècima de distància per sota de Maragall, és Trias, amb un 4,85. En tercer lloc queda l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, amb un 3,87 i, en quarta posició, la candidata de la CUP, Basha Changue, amb un 3,83. Colau torna a rebre un suspens, amb un 3,49 de nota mitjana (5a posició). La resta d'alcaldables queden per sota, essent el pitjor valorat l'alcaldable de Vox, Gonzalo de Oro, amb un 1,58. Quant a l'índex de coneixement, però, és Colau qui queda primera, amb un 98,8%; la segueix Trias, amb un 95,1%, Maragall, amb un 92,6%, i Collboni, amb un 81,5%. Els altres dos candidats que superen el 50% de coneixement són l'alcaldable de Cs, Anna Grau, amb un 56,1%, i el del PP, Daniel Sirera, amb un registre del 50,0%. 
 

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

Això no obstant, el resultat és molt més clar quan es pregunta als enquestats sobre qui dels quatre principals candidats que opten a l'alcaldia (Maragall, Colau, Collboni i Trias) li agradaria que fos el proper alcalde o alcaldessa de Barcelona "deixant de banda el partit polític" pel qual es presenten. En aquest cas, Trias és el preferit per al 37,1%, gairebé vint punts per sobre de Colau, que queda en segon lloc amb un 18,0%. És tercer Collboni, amb un 11,0% i Maragall quart, amb un 10,4%. No obstant això, també detecta el sondeig de Feedback un 18,2% que no es decanta per cap d'aquests quatre, un 3,8% que s'hi mostra indiferent i un 1,5% que no ho sap o no contesta. Per record de vot a les municipals de fa quatre anys, Trias és el preferit per als votants de Junts (85,6%), el màxim grau de fidelitat entre els electors propis, i també de Cs (66,6%). També és molt elevat el suport a Colau entre els votants de la seva formació, els comuns, amb un 61,3% que la prefereixen com a alcaldessa. En canvi, queden per sota del 50% en les preferències dels electors propis Maragall, amb un 42,3% i Collboni, amb un 41,5%. 

Finalment, el candidat de Trias x Barcelona és el polític dels quatre més ben situats en la cursa electoral que es considera més ben preparat per abordar temes importants per al bon funcionament de Barcelona. En concret, Trias es destaca en lluita contra l'incivisme en la via pública (38,3%), neteja de la ciutat (38,1%), projecció internacional de la imatge de Barcelona (36,7%), en posar les condicions per atraure inversions i crear llocs de treball (35,9%), seguretat ciutadana i lluita contra la delinqüència (35,5%), en vetllar per la qualitat i quantitat del turisme que atreu Barcelona (32,8%), gestió i ordenació del trànsit (27,3%) i funcionament del transport públic (26,2%). En canvi, els enquestats creuen que Ada Colau és qui millor preparació té per gestionar la qualitat de l'aire a Barcelona i el seu entorn natural (parcs, platges i muntanya), un 31,4% i l'accés a l'habitatge, el 27,7%. Així doncs, en el cara a cara electoral entre Colau i Trias, els enquestats trien l'exalcalde, però no aproven globalment cap polític dels que es disputen l'ajuntament de Barcelona a les eleccions del 28 de maig.

 

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres variables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 15 i el dijous 18 de maig de 2023.