El 74,8% dels barcelonins és partidari d'endurir les mesures contra els okupes. Aquesta és una de les conclusions de l'enquesta elaborada per l'institut Feedback per a ElNacional.cat quan falten pocs dies per a la celebració de les properes eleccions municipals. El sondeig recull l'opinió de la ciutadania sobre 8 temes que estan marcant l'agenda de la campanya electoral, entre els quals, el fenomen de les okupacions il·legals d'habitatges o edificis, que recentment ha provocat episodis de tensió greus a la ciutat, en concret a la Bonanova. La mostra preelectoral, de 600 entrevistes, s’ha recollit entre els passats dies 15 i 18 de maig, en l'equador de la campanya que es tancarà el proper divendres a la mitjanit.
 

Més sobre l'enquesta d'El Nacional.cat:

El parer dels enquestats sobre si s'han d'endurir les mesures contra els okupes a Barcelona és aclaparador, amb un 74,6% que es declara més aviat d'acord i un 17,3% que hi estan més aviat en desacord, mentre que un 8,1% no ho sap. De fet, aquesta opinió és àmpliament majoritària fins i tot entre els electors del 2019 de BComú, el partit de l'alcaldessa Ada Colau, amb un 65,7% que s'hi mostren més aviat d'acord. Aquesta percepció arriba al 74,3% dels electors de JxCat i al 90,6% dels del PSC als anteriors comicis municipals de Barcelona. 
 

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

La segona qüestió sobre la qual hi ha un consens ciutadà més ampli, en contra, és sobre la creació de les superilles, una de les mesures estrella del govern de Colau. Mentre l'alcaldessa aposta per ampliar-les —en vol fer 20 més— perquè creu que contribueixen a reduir la contaminació, un 71,2% dels enquestats està més aviat en desacord amb la idea. Sí que es mostren més aviat d'acord un 22,1%, mentre que un 6,7% no ho sap. El desacord és àmpliament majoritari entre els electors del 2019 d'ERC (73,5%), JxCat (71,8%) i el PSC (67,9). En canvi, estan a favor d'ampliar-les els de la CUP (51,5%) i els de BComú (49,2%), si bé, no són majoria. 

El tercer tema de l'agenda, en aquest cas, lligat al turisme i les inversions que recull un acord més ampli, i coincident amb la posició de l'alcaldessa, és l'oposició a la necessitat que a Barcelona es construeixin més hotels de luxe. Un 69,8% dels enquestats es manifesta més aviat en desacord. En canvi, un 22,9% creu que sí que se n'han de crear més i un 7,4% no ho sap. Aquesta posició és majoritària entre els electors de tots els partits als anteriors comicis municipals llevat dels del PP. 

Incivisme i delinqüència

El govern de Colau no se'n surt, en canvi, pel que fa a la gestió dels problemes relacionats amb l'incivisme i la delinqüència. Fins a un 69,2% dels enquestats es declara més aviat d'acord amb l'afirmació que l'Ajuntament "és permissiu amb l'incivisme i la delinqüència", mentre que un 27,1% no comparteix aquesta percepció i un 3,7% no ho sap. Aquest parer és compartit fins i tot pel 53,1% dels electors de BComú del 2019 i el 54,5% dels d'ERC. I assoleix percentatges superiors al 80% entre els de Cs, JxCat i el PSC. 

El cinquè assumpte sobre el qual hi ha un ampli acord, en aquest cas a favor i en coincidència amb el plantejament de BComú, és sobre la connexió del tramvia entre Verdaguer i Francesc Macià. Un 58% dels enquestats es mostra més aviat d'acord, mentre que un 33,2% hi està més aviat en desacord. Un 8,7% no ho sap. Són partidaris de completar la línia del tramvia la majoria dels electors que van optar el 2019 per BComú, JxCat, Cs i el PSC. 

Malgrat el malestar sobre diverses qüestions, quan es pregunta per la comparació entre viure a Barcelona o a Madrid, un 57,6% dels enquestats es declara més aviat d'acord amb l'afirmació que és millor viure a la capital catalana que a l'espanyola. En canvi, un 13,2% creu el contrari, mentre que un significatiu 29,8% no es defineix. 

Dels 8 temes plantejats, el setè que recull un consens més ampli dels enquestats és l'afirmació que el principal problema de la ciutat és la gestió del govern d'Ada Colau. Hi està més aviat d'acord un 53,6%, mentre que un 43,4% es declara en contra. Un 82,5% dels electors de Colau del 2019 hi està, però, més aviat en desacord. 

Finalment, un 46,0% dels enquestats es declara més aviat en desacord amb la idea d'ampliar l'aeroport del Prat, un assumpte que ha provocat una àmplia controvèrsia no només al govern municipal barceloní, sinó també entre els socis del govern espanyol i entre aquest i el Govern de la Generalitat. L'enquesta recull fidelment aquesta divisió de parers, també entre la ciutadania. Així, un 43,1% són partidaris de l'ampliació mentre que un 10,9% no té posició. Els votants del 2019 que hi estan més en contra són els de BComú (86,1%) mentre que els més favorables són els de JxCat (86,3%). Barcelona no acaba de tenir clara la direcció cap on orienta el seu creixement.  

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres variables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 15 i el dijous 18 de maig de 2023.