El debat electoral de les eleccions municipals 2023 se centra en temes com l'habitatge, les superilles o la inseguretat a Barcelona. Aquesta última és un dels temes estrella que discuteixen els principals candidats a l'alcaldia de Barcelona. Les dades del Ministeri de l'Interior espanyol col·loquen la capital com una de les primeres ciutats en delictes entre la llista de municipis més grans. ElNacional.cat ha sortit al carrer per veure com s'està vivint realment la situació als barris més conflictius de Barcelona i no hi ha cap dubte: la sensació d'inseguretat ha crescut i s'ha consagrat. Des del barri del Raval, els veïns, veïnes i, fins i tot, els comerciants, declaren que la situació és insostenible:

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

 

Atemorits, no volen ni fer declaracions

La realitat als carrers del Raval és aclaparadora: carrers deixats de la mà de deu, rates entre les escombraries i, fins i tot, xeringues de drogoaddictes per terra. Els veïns demanen que es doni llum a aquesta realitat: "Cada dia hi ha un ionqui diferent davant de casa. Tinc fills petits, si no marxen ells, ho haurem de fer nosaltres". Els drogoaddictes cada vegada s'amaguen menys i se'ls pot veure punxant-se a plena llum del dia.

 

La sensació d'inseguretat és tal que els veïns no volen ni fer declaracions en públic, tot i que fora de càmera asseguren que el barri cada vegada està pitjor. Els robatoris a plena llum i les baralles estan a l'ordre del dia. Des de la creació del centre d'atenció i seguiment Baluard, que ajuda a la desintoxicació, un veí explica: "Cada vegada se'n veuen més. A nosaltres no ens fan res, perquè ens coneixen". El seu acompanyat assegura que el barri cada cop fa més por, sobretot de nit, i que no es pot sortir al carrer. Els comerciants de la zona n'estan patint les conseqüències, els pitjors carrers són el de Sant Pacià i Aurora. És una de les zones amb més delinqüència i on en Joan, del Morning Glory, ens explica com li roben quasi cada dia: "La setmana passada vaig patir un robatori aquí mateix, el mòbil. Cada dia passa alguna cosa, si no és un robatori a la cantonada, és gent barallant-se".

🔴 Compartir entre 4 o abandonar Barcelona: l'alarmant problema de l'habitatge | VÍDEO

Carta blanca als narcopisos

En aquesta zona del Raval es concentren els carrers amb més narcopisos coneguts. Els veïns es queixen que fins i tot la policia i l'Ajuntament en saben la direcció exacta, però que ningú no fa res. S'han convertit en zones especialment conflictives i perilloses, tot i que fa un any hi va haver una batuda. Els veïns declaren que ara estan una altra vegada en la mateixa situació i que la policia assegura que no pot fer res perquè no tenen una ordre judicial. Alguns ciutadans culpen l'actual alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, "perquè no ha pres cap mesura". Tot i això, ella assegura que "és falsa la imatge negativa que alguns volen donar de la seguretat a la ciutat" i que s'observa una reducció dels actes delictius.

Por i inseguretat, especialment de nit

La sensació de seguretat creix com més ens allunyem de la zona, però a la resta de Barcelona també es passa por, sobretot a la nit. Les barcelonines comenten que prenen precaucions especials, com no tornar soles a casa de nit, i si agafen un taxi, sempre acompanyades. Després de les notícies de l'últim estiu, de violacions en grup i ús de substàncies estupefaents per aprofitar-se sexualment de noies, estan més espantades. Algunes troben que és indignant i que s'haurien de prendre mesures amb urgència. A més, asseguren que, tot i tenir cura, els robatoris estan a l'ordre del dia: "M'han robat el mòbil tres vegades aquest any". D'altra banda, també agraeixen que hi hagi molta llum als carrers i que sigui una ciutat sempre desperta: "Sempre em trobo algú al carrer i no tinc tanta por com a altres ciutats". Els comentaris, però, no sempre coincideixen: algunes de les enquestades troben que és una ciutat segura i que mai han tingut cap ensurt.