El preu de l'habitatge està assolint límits mai vistos a la ciutat de Barcelona: per primera vegada a la història a alguns portals immobiliaris es superen els 18 € per metre quadrat de mitja. Els programes de les eleccions municipals 2023 aborden aquest problema, cada dia més alarmant, però la població està descontenta. Les solucions són insuficients i els barcelonins i barcelonines es veuen obligats a compartir pis entre diverses persones per poder fer front a les despeses mensuals si volen viure a la capital. Des d'ElNacional.cat hem sortit als barris més cars de Barcelona per veure quant val un lloguer i què en pensen els veïns i veïnes:

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

 

El lloguer puja un 18,7% respecte al 2022

El preu de l'habitatge no para de pujar: els lloguers han vist créixer més d'un 18% el preu en comparativa amb el 2022. Tot i les actuals polítiques de regulació de l'habitatge, els barcelonins i barcelonines veuen quasi impossible habitar un pis ells sols. Més de la meitat dels enquestats comenten que han de compartir entre 4 persones per poder viure a la ciutat comtal. Els barris més cars són la Barceloneta, on val 25 € el metre quadrat, l'Eixample, amb 23,6 € per metre quadrat, a Gràcia en paguen 20,4 i els segueixen de prop el Poblenou, on l'habitatge se situa a 20,1 € el metre quadrat i per últim, Sarrià, amb 19,9 € per metre quadrat. En general, tots els barris de Barcelona han patit una pujada de preus respecte al 2022.

Tot i que la majoria de les persones comenten que és "indignant i que s'haurien de prendre més mesures", alguns afirmen que "no estem fent el possible per estalviar. Els nostres pares compraven pisos perquè vivien d'una altra manera". Tot i la discrepància d'opinions, els alts preus dels lloguers afecten les famílies amb menys ingressos, qui cada vegada té més difícil accedir a una hipoteca. De fet, a Barcelona només un 17% de les llars paguen hipoteca.

El veïnat es queixa que amb el sou que cobren no poden accedir a habitatges dignes. El salari mínim interprofessional és de 1080 €/mes, tot i que de mitja, a Barcelona es cobren 32.324 euros bruts anuals, aproximadament 1.723,5 € mensuals. Els preus a les plataformes immobiliàries superen, en molts casos, aquests valors: a Poblenou es poden trobar pisos de 80 metres quadrats per 1900 euros i a Gràcia no és estrany veure pisos de 100 metres quadrats per més de 1700 €.

 


🔴 "Sortirem de merda fins aquí dalt". La Barcelona bruta, el segon tema més preocupant | VÍDEO

Les actuacions del govern espanyol

Mentre l'habitatge és un dels punts claus del debat polític d'aquestes eleccions municipals, des del govern espanyol s'estan impulsant noves lleis per regular l'habitatge. Una de les més recents regula l'augment de preus i preveu que els lloguers puguin pujar com a màxim un 3% el 2024. A més, estableix la creació d'un índex de referència estable a partir del 2025 que impedirà increments superiors a l'IPC. No només això, sinó que ha afegit un dels canvis importants arriba de cara als llogaters: les despeses i els honoraris immobiliaris sempre aniran a càrrec dels propietaris. Mentre aquestes mesures es posen en marxa i es regula la relació sou-habitatge, els inquilins de Barcelona hauran de continuar compartint pis entre 4 persones per poder viure a la capital.