Meritxell Roigé i Pedrola (Tortosa, 1976) es presenta en aquestes eleccions municipals 2023 al capdavant de la llista de Junts per Tortosa. És la segona vegada que ho fa. Roigé és alcaldessa de la capital del Baix Ebre des del febrer de 2018. L’actual primera edil de Tortosa va ser militant tant de Convergència com del PDeCAT, però l’any 2021 va estripar el carnet d’aquesta última formació per fer un projecte “centrat en la ciutat i els seus cinc pobles —Jesús, Campredó, Bítem, Els Reguers i Vinallop—”: va impulsar el partit local Junts per Tortosa. Llicenciada en Dret i Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, també va tenir una etapa a la política nacional com a diputada al Parlament (2010-2017). El president del seu grup era Jordi Turull. Ambdós van aconseguir tancar un acord el 23 de març perquè Compromís Municipal (la coalició de Junts per Catalunya) formés part de la candidatura. Roigé atén ElNacional.cat per fer balanç d’un mandat on s’ha hagut de sotmetre a una qüestió de confiança i per explicar els reptes que es planteja si revalida el càrrec.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Tortosa: tota la llista

Quina valoració fa de l'estat actual de la ciutat de Tortosa?
Jo diria que estem en un moment dolç, molt bo per a la ciutat, com per exemple la transformació urbanística que hem portat a terme els últims anys a tots els barris i pobles. La transformació que s'ha vist a la ciutat és molt evident en els últims anys i que hem fet aquest mandat, com el fet d'obrir la catedral al riu amb la nova plaça o també generant un nou equipament cultural que ens ha sorprès a tots plegats perquè ha suposat poder posar en valor un espai on hem descobert quinze segles d'història a partir de les restes arqueològiques. També hi ha la transformació de la plaça de l'Ajuntament, convertint-la en una plaça major que no teníem i que abans estava plena de cotxes. Un dels meus objectius era convertir la ciutat en més bonica, amb més flors, més arbrats. Hem estat designats com a Vila Florida aquest any.

Quin projecte dels que ha dut a terme destacaria?
Si d'una cosa em sento orgullosa d'aquest mandat és el fet que hagin apostat indústries per venir a Tortosa. La indústria més gran que ha vingut mai a Terres de l'Ebre s'ha implantat a Tortosa enguany. Competíem amb el País Valencià, França i el nord de Catalunya, i finalment van decidir instal·lar-se aquí. Estem parlant de 350 milions d'inversió en aquests moments, quan acaben de començar a operar, i ja tenen una nova previsió d'ampliació de 150 milions d'euros més d'inversió, amb 1.500 llocs de treball indirectes i 200 directes. Això, més altres implantacions com Florette, ha generat que com mai s'hagi creat llocs qualificats, que és molt important que n'hi hagi si volem que la gent es quedi aquí. Per tant, dins de tot el que és la transformació, del que més orgullosa em sento és que hem generat llocs de treball i hem reduït l'atur del 2013 —que teníem un 27%— fins a un 9% que hem tingut a final de 2022. Hi ha joves que estan tornant aquí o els joves es queden a viure aquí, o fins i tot en venen a viure de fora. Això és el més important perquè vol dir que hi ha futur i hi ha oportunitats.

Amb els anys que fa que és alcaldessa, quina diria que és l'assignatura pendent?
Jo diria dos reptes que, de fet, hem posat les bases per a fer-los possibles. Un és continuar obrint-nos més al riu i creure'ns més en el potencial que tenim com a patrimoni natural. Avui dia encara hi trobem a faltar activitat econòmica a l'entorn del riu. Després, també el fet que s’aposti més per viure al centre històric. I amb això, el fet d'haver urbanitzat totes les places i tots els carrers, generant equipaments, portant l'administració allà amb totes les dificultats que això suposa i tothom en contra —perquè la gent prefereix anar a un lloc on pugui aparcar a la porta—, hem fet que hi hagi vida, però vida en unes hores del dia. Ara el repte és fer que la gent hi visqui. I amb això durant aquest mandat el que hem fet ha estat aconseguir solars i expropiar tota una part que estava abandonada per tal d'aconseguir-ho. Tenim 3 milions d'euros dels fons Next Generation que ens permetran crear habitatge al centre històric i que volem que sigui per a joves.

Hem de continuar obrint-nos al riu i fer que la gent visqui al centre històric de Tortosa

Dels quatre anys, dos i mig pràcticament els va governar en coalició amb el PSC. Què va passar perquè hi hagués la trencadissa?
Van marxar per un tema intern d'ells, és claríssim. Ells volien canviar el seu cap de llista i, tot i que no estaven d'acord dins del grup municipal perquè no volien deixar el govern, al final van fer que el meu primer tinent d'alcalde, el seu cap de grup municipal, dimitís per motius interns, no perquè realment volgués. Hi havia l’objectiu de canviar de cap de llista en aquest cas. Ho van fer [és Víctor Grau] i tant és així que va venir Salvador Illa a presentar-lo i van penjar fins i tot un cartell enorme que deia “el teu alcalde”. Al cap de tres setmanes van decidir que anaven en coalició amb Movem Tortosa. Una mica estrany tot plegat, perquè és una persona que, a més, ara va de 3, no va ni de 2.

Quina lectura fa de la situació de sequera al país?
Nosaltres no tenim, per sort, problemes de sequera. Més enllà de ser una ciutat que està al costat del riu Ebre, nosaltres ni el toquem. Per tant, no ens fa patir ni tenim cap problema a la vista ni a curt ni llarg termini a nivell de ciutat, però sí que és evident que és un problema a nivell de país, que jo crec que no s'afronta pel Govern com s'hauria d'afrontar. Tinc la sensació que se'ns estan amagant coses i que segurament acabaran sortint després de les municipals.

Què amaguen, segons vostè?
Espero que no retorni el fantasma del tripartit recuperant aquella interconnexió de xarxes que tant mal podria fer al nostre territori, però que s'estan començant a sentir veus. Aquí ens trobaran absolutament en contra d'això perquè, si realment nosaltres estem aquí en una bona situació, és també perquè tenim els recursos naturals, però els tenim molt al límit. El que no podem fer és explotar-los més. De fet, un dels meus punts del programa és que continuarem treballant per garantir el cabal ecològic del riu Ebre.

Meritxell Roigé roda de premsa Junts per Tortosa   Junts per Tortosa
Meritxell Roigé, en una roda de premsa amb el seu equip / Foto: Junts per Tortosa.

Entrant ja en aquests comicis, quins seran els principals eixos del seu programa pel mandat 2023-2027?
Nosaltres hem plantejat el projecte en 14 eixos, pensant en el model de ciutat que tenim, pensant en les persones, amb aquesta col·laboració publicoprivada amb les diferents entitats socials de la ciutat, amb transformacions urbanístiques importants a nivell dels eixos principals de la ciutat. Aquest mandat hem aconseguit els terrenys per a l'hospital i recuperar els terrenys de Renfe que des de l'any 96 van deixar de passar trens. Aquests terrenys els va pactar el govern tripartit al seu moment, quan era Joan Sabaté alcalde, per una quantia econòmica que era de quatre milions d'euros i que nosaltres sempre havíem considerat que no era adequada. Finalment hem aconseguit, i això també ha estat gràcies al suport de Ferran Bel, reduir en tres milions l'acord amb Adif i, per tant, adquirir aquests terrenys per a la ciutat amb 800.000 euros. En esport, en el proper mandat es durà a terme un nou pavelló poliesportiu al centre històric amb dos objectius: donar resposta a les necessitats de l'esport —cada vegada hi ha més clubs i més esportistes— i a la vegada revitalitzar el centre històric, no només amb habitatges, sinó que hi hagi famílies que vagin els dissabtes i diumenges a jugar, que això generi cafeteries, restaurants, etcètera. I l'altre projecte és la nova pista d'atletisme, que és l'equipament que ens falta per acollir competicions a nivell internacional.

El Govern no afronta la sequera com l'hauria d'afrontar, tinc la sensació que se'ns amaguen coses i que segurament sortiran després de les municipals

Es presenta a les eleccions amb el nom de Junts per Tortosa, un partit d'àmbit estrictament local. Per què va decidir fer aquest pas i deixar el PDeCAT?
Perquè estàvem en un moment que les circumstàncies eren les que eren i no em veia amb cap dels partits a nivell nacional, però sí que considerava que el projecte de Tortosa era el que més ens atreia. He pensat en Tortosa, no només jo, sinó tot l'equip de regidors i regidores i aquella gent que en el seu moment havíem vingut de Convergència o el PDeCAT. A partir d'aquí, vam crear Junts per Tortosa. Estic molt contenta d'aquest projecte i de l'acollida que ha tingut, que té més militants que a les èpoques de Convergència o del PDeCAT. Suposo que al final els projectes que pensen només en una ciutat fan també que la gent tingui més ganes de participar i fer-se'l seu.

Finalment, hi ha hagut acord amb Junts per Catalunya. Quin paper tindrà aquesta formació i com es va acabar gestant l'entesa?
Jo sempre havia dit que, si trobàvem l'encaix i algú volia sumar, nosaltres estaríem disposats a fer-ho, però que volia que l'equip fos el meu equip, que fos en les línies de treball que tenim i que les poguéssim continuar. I així ha estat. Al final, és un equip que ve de Junts per Tortosa i el que hem fet ha estat sumar-nos a Compromís Municipal.

Creu que aquesta línia de reunificar l'espai postconvergent hauria de ser alguna cosa que es repliqués a altres punts del territori?
Bé, crec que cadascú ha fet el que ha cregut convenient i el que ha cregut que era millor per al seu municipi. Cadascú té els seus motius i aquí som uns quants regidors o alcaldes que venim d'una tradició de Convergència i que hem estat vivint això. A més, creiem que ha estat un model d'èxit. A partir d'aquí, veurem com evoluciona. Jo de moment estic a Junts per Tortosa i el meu projecte es basa únicament en la ciutat.

Som uns quants regidors que venim d'una tradició de Convergència i creiem que ha estat un model d'èxit. Jo de moment estic a Junts per Tortosa i el meu projecte es basa únicament en la ciutat

Una altra suma que hi ha hagut (ja l'avançava vostè abans) és la de Movem Tortosa i el PSC, que aniran en coalició. Pot ser que això els doni un millor resultat electoral a aquesta coalició? En tot cas, veu aquesta llista més forta que a Esquerra Republicana?
Això ho haurà de decidir la gent. Jo sé que hi ha molta gent descontenta del PSC perquè han entregat el projecte, i gent descontenta de Movem, perquè fins ara Movem havia amagat la marca Podemos i comuns i, per tant, molta gent que pensava que era una marca més pensant en Tortosa ara veu que és una marca dirigida a nivell de partits polítics. No crec que hi hagi cap revulsiu ni generi cap situació més enllà del fet d'haver-se ajuntat, que continuo pensant que és un tema de desesperació i d'intentar superar o distanciar-se d'Esquerra Republicana i pensar que són l'alternativa. Amb això, l'únic que recorda la ciutadania és aquell tripartit que va haver-hi a la ciutat, que va ser absolutament un desastre per a Tortosa, on només hi havia repartiment de càrrecs de confiança i van incrementar l'endeutament —que ara ens ha tocat a nosaltres fer aquesta feina de reducció d'endeutament i apujar els impostos—. No crec que quedi molt bon record d'allò i no està generant la il·lusió que crec que s'imaginaven que podia generar. Considero que els hagués anat millor anant separats.

Això pot dificultar un eventual escenari en què vostè necessiti una aliança per poder repetir com a alcaldessa? Valora Movem-PSC com a possible soci?
Ells mateixos s'han exclòs. Han dit que ells amb mi no governaran mai. És una decisió que han pres ells directament i jo l'únic que he dit i he demanat és que respectin la llista més votada. De moment no ho volen fer. Jo el que busco és aconseguir el màxim suport possible i no vull d'entrada haver de pactar amb ningú, sinó que el que vull és que realment la gent confiï en el nostre projecte.

L'únic que demano és que es respecti la llista més votada. El que busco és aconseguir el màxim suport possible i no vull, d'entrada, haver de pactar amb ningú

En les últimes setmanes hi ha hagut el document de compromís de gairebé totes les candidatures que es presenten a Tortosa per retirar el monument que hi ha a l'Ebre. Per quins motius vostès no han signat aquest acord?
Se'ns va plantejar un document per la democràcia, la llibertat i la memòria històrica. Jo crec que ningú té cap dubte que nosaltres creiem i defensem la democràcia, la llibertat i la memòria històrica i que mai s'havien fet tantes polítiques de memòria històrica com he fet jo com a alcaldessa o l'anterior alcalde [Ferran Bel]. Per part de la comissió per la retirada de símbols franquistes, mai ens havien convocat a cap reunió. Sempre ens havien exclòs. En aquesta sí que ens van convocar i els vam manifestar uns canvis per al document, que per a nosaltres eren molt importants. Un era reconèixer que s'havien fet polítiques pel que fa a memòria històrica, perquè se n'havien fet i allà hi posava impulsar polítiques. Impulsar no, en tot cas, seguir impulsant. I l'altre, que era el més important, respectar les decisions judicials perquè, en definitiva, aquesta comissió la formen persones de la CUP i la CUP quan està a govern fa coses diferents a quan està a l'oposició. Eren uns canvis absolutament acceptables si es volia arribar a un acord. No es van acceptar i, a més, tampoc ho van passar a la resta de partits polítics. No se'ls va demanar ni el parer.

I què faran?
El compromís nostre és evident. Això només surt per eleccions, però l'Ajuntament de Tortosa no té cap competència en el monument: cap ni una. És del govern de l'Estat, està al mig del riu en domini públic i és la Generalitat qui ha demanat a l'Estat retirar-lo i li ha dit que sí. A partir d'aquí, nosaltres l'únic que havíem de fer era atorgar la llicència, que la vam acordar, i un col·lectiu va interposar un contenciós contra aquesta i contra la modificació del POUM que sí que vam fer nosaltres per descatalogar-ho. Vam fer les dues coses que havíem de fer. Està judicialitzat, però el que passi al final no dependrà de l'Ajuntament ni del Govern.