Nou acord a l'espai postconvergent. Junts per Tortosa, partit local liderat per Meritxell Roigé (que anteriorment havia militat al PDeCAT), i Junts per Catalunya han arribat a un acord per presentar-se conjuntament en una coalició electoral a les eleccions municipals 2023. Ambdues formacions han exposat aquest acord a les respectives assemblees aquest dijous al vespre, després d'unes setmanes en què les negociacions s'havien intensificat, amb el secretari general juntaire Jordi Turull al capdavant de les mateixes. En un comunicat conjunt, els dos partits assenyalen que "és molt més el que ens uneix que el que ens separa" i sostenen que aquesta entesa "beneficia clarament la ciutat per fer front a tots els seus reptes i oportunitats, i també, per extensió, a la potencialitat de les Terres de l'Ebre i al conjunt de Catalunya. La candidatura l'encapçalarà Meritxell Roigé, alcaldessa de la capital del Baix Ebre.

🔴 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Tortosa: tota la llista

📆 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

Tot i que al gener s'havia especulat amb el fet que Junts per Tortosa i Junts per Catalunya ja tenien un pacte per presentar-se plegats, Roigé va sortir al pas per desmentir-ho, tot i que sempre havia deixat la porta oberta a negociar-ho amb el partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull. En les últimes setmanes, les converses s'han accelerat i l'acord ha pres forma de coalició.

Una nova entesa per "recosir l'espai" a les eleccions municipals 2023

Junts per Catalunya s'ha marcat com a objectiu assolir les 800 candidatures arreu del país per les eleccions municipals 2023, les primeres en què concorren com a partit polític registrat. En l'actualitat, ja tenen tancades unes 600, moltes d'elles amb múltiples acords que incorporen sensibilitats diverses, algunes de les quals provenen, justament, de l'espai postconvergent. En aquesta missió de "fer-se grans" i "consolidar la sensibilitat transversal" de la formació, els juntaires presentaran llistes conjuntes amb Impulsem Lleida o Impulsem Penedès, partits que també agrupen alcaldes i regidors que havien format part d'aquest espai i del PDeCAT.

L'entesa amb Junts per Tortosa de Meritxell Roigé se suma a la llista de pactes amb altres alcaldes que havien format part del Partit Demòcrata i que, de fet, van apostar pel partit liderat per David Bonvehí a les eleccions al Parlament del passat 14 de febrer de 2021. Altres exemples són Junts per Igualada, encapçalat per Marc Castells; o Junts per Martorell, amb Xavier Fonollosa com a màxima referència. En aquesta línia, hi ha acords a totes les capitals de comarca, amb l'excepció de Mollerussa, on el secretari general adjunt del PDeCAT i alcalde de la ciutat, Marc Solsona, es presentarà amb la marca Mollerussa Primer, sota el paraigua d'Ara Pacte Local.

Meritxell Roigé és alcaldessa de Tortosa des del 2018, quan Ferran Bel li va cedir l'alcaldia. Qui ara es presenta a la reelecció es va imposar als comicis de 2019 amb un 29% dels vots i 7 regidors, unes xifres que la van dur a arribar a un acord de govern amb el PSC. La principal força de l'oposició és Movem Tortosa (agrupa els comuns), que va quedar en segon lloc amb el 21,2% dels sufragis i cinc representants. Els altres quatre partits amb representació a la ciutat del Baix Ebre són ERC (19,7%; 4 edils), el PSC (13,6%; 3 regidors), Cs (6,2%; 1 acta) i la CUP (5,5%; un representant).