Cinc dels quatre actuals grups municipals, Movem, ERC, PSC i la CUP, han signat un acord, impulsat per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, en el qual es comprometen a lluitar per la retirada del monument franquista de l'Ebre, assumint "les gestions necessàries" per "agilitzar" el desmuntatge, recórrer com a ajuntament les decisions judicials que ho impedeixin, o reforçar les polítiques de memòria democràtica, entre d'altres. El compromís es va consensuar també amb Junts per Catalunya, que el va esmenar en alguns aspectes, però finalment no l'han signat. El grup concorre a les eleccions en coalició amb Junts per Tortosa, el partit de l'alcaldessa Meritxell Roigé, que tampoc s'ha adherit al compromís.

grups municipals tortosa retirada monument franquista
Representants dels grups municipals compromesos amb la retirada del monument / Foto: ACN

Els defensors del monument, a les municipals

El passat 1 de març, Tortosins pel Monument i el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre (COREMBE) van anunciar que es presentaran conjuntament a les pròximes eleccions municipals de Tortosa amb una llista electoral. A través d'aquesta candidatura pretenen "defensar" el monument franquista que hi ha sobre el riu Ebre, al seu pas per Tortosa. Consideren que des de l'any 2016, quan hi va haver una consulta per decidir el futur del monument, el ple de l'Ajuntament de Tortosa "s'ha mostrat incapaç de respectar i executar la voluntat majoritària dels tortosins". Amb aquest pas volen "reforçar la protecció legal del monument, així com la seva rehabilitació i il·luminació permanent".

Com va explicar Rubèn Espuny, membre de Tortosins pel Monument i COREMBE, han decidit presentar una llista electoral perquè estan davant d'un moment "clau" per salvar el monument franquista de Tortosa. Creuen que "és ara o mai" i les dues entitats han decidit "fer un pas endavant". Tenen la batalla judicial oberta contra la Generalitat i l'Ajuntament de Tortosa i també han fet altres iniciatives "en l'àmbit social" i consideren que calia estar presents en les eleccions municipals perquè són "la candidatura electoral més indicada per defensar el monument" perquè tenen una llarga trajectòria en la seva defensa.

Explicar "pedagògicament" la dictadura

Tortosins pel Monument es va crear el 2016, quan el consistori va fer la consulta popular sobre el futur del monòlit, i va fer campanya per les opcions de reinterpretació que encara defensen. El Col·lectiu per la Reinterpretació del monument de la Batalla de l'Ebre, COREMBE, es va crear a finals del 2020 format per un grup de ciutadans decidits a lluitar perquè el monument franquista més gran de Catalunya es reinterpreti i expliqui "pedagògicament la dictadura".

Les dues entitats treballen conjuntament des de fa temps i s'han unit i concorreran a les eleccions municipals del mes de maig com una Agrupació d'Electors. "No som un partit polític com a tal perquè a la junta de les dues associacions hi ha gent ideològicament diversa, des de gent d'esquerres a gent més de dretes. És una candidatura transversal", va explicar Espuny.