Les eleccions del 2019 es van resoldre a Gràcia en un empat entre ERC i els comuns, tot i que els d’Ada Colau es van imposar, en principi, per 40 vots als de Maragall. En principi, perquè quan es van publicar les dades definitives al BOE, es va descobrir que finalment, el resultat havia estat favorable als republicans. I en aquest districte que es debat entre forces d’esquerres, el PSC de Jaume Collboni ha volgut celebrar el seu segon acte electoral per a aquestes eleccions municipals convidant a la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, la preferida dels votants del PP.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Pot semblar una elecció curiosa, però la socialista va venir a viure a Barcelona quan només era una nena d’11 anys amb la seva família i aquí va estudiar la carrera de Dret. Per tot plegat, s’ha reivindicat com a barcelonina, tot reclamant un retorn a la ciutat que ella va conèixer, sempre governada pels socialistes: “Necessitem aquesta Barcelona, la necessita Espanya. Una Barcelona de convivència i de diàleg, on la gent respecti a l’altra. Sense enfrontaments estúpids”, ha clamat qui ha estat un dels membres del Consell de Ministres més crític amb l'independentisme i que va arribar a justificar el CatalanGate. 

Robles ha insistit en aquest retorn a una Barcelona del PSC, que ha descrit com oberta el món i que feia sentir orgullosos als seus veïns quan pronunciaven el nom de la seva ciutat. “No vull una Barcelona que perd el temps en discussions, vull una Barcelona que construeixi”, demanat Robles, deixant clar a l’alcaldable que comptarà amb tot el suport del govern espanyol per aconseguir-ho, com demostra el fet que en aquestes dues setmanes visitaran la capital catalana fins a una desena de ministres i que Pedro Sánchez  l’hagi escollida per tancar la campanya. Amb tot, Robles també ha volgut dedicar part de la seva intervenció a lloar Salvador Illa, company seu de gabinet durant la crisi de la covid i que també ha participat en aquest acte. "Soc fan de Salvador Illa, portaria una samarreta amb la seva cara, però també hauria de sortir Jaume Collboni i tots dos no hi caben", ha bromejat. El líder del PSC, per la seva part, ha fet una crida a la màxima participació aquest 28-M.

Jaume Collboni es reivindica com a única alternativa a Colau 

Quan ha arribat el seu torn, Collboni ha volgut deixar clar, després de l'enquesta del CIS que dona com a guanyadora de les eleccions a l'actual alcaldessa, que la candidatura dels socialistes és l'única alternativa possible a Ada Colau: "Es pot fer millor, ho vam fer millor, ho farem millor. La gent em demana que endrecem la ciutat, que tornem a fer proximitat", ha etzibat. Durant aquest primer dia de campanya, Collboni ha deixat clar que no la investirà ni a ella ni al seu altre rival, Xavier Trias, com a alcaldes i que si no guanya les eleccions, anirà a l'oposició. 

Des de Gràcia, els retrets a la gestió d'Ada Colau han estat constants. L'encara regidora del seu govern municipal, Laia Bonet, ha criticat la poca feina feta al districte, comparant-ho amb el de l'Eixample: "Acabarem creient que Barcelona en Comú és l’Eixample en comú", ha ironitzat. Collboni també ha fet broma, assegurant que l'alcaldessa viu "en una superilla constant", tot retraient-li que "fer barri no és gastar-se tots els diners al centre per fer propaganda política". 

L'alcaldable ha exposat als veïns de Gràcia, un dels barris que més pateix la massificació turística, el soroll nocturn i els botellons, la seva proposta per una nova ordenança cívica. Aquesta inclou apujar les sancions davant actes incívics i també que aquestes es puguin pagar amb treballs socials: "Que qui fa una pintada l'hagi de netejar", ha resumit, una idea que ha estat ben rebuda. Els socialistes s'han proposat com una de les seves grans prioritats tornar a "endreçar la ciutat" després que les enquestes situïn la neteja i la seguretat com les principals preocupacions dels barcelonins.