Els principals problemes de Barcelona, segons recullen les enquestes i els baròmetres, són la seguretat i la neteja de la ciutat. Per això, una de les grans apostes del candidat socialista a l’alcaldia en aquestes eleccions municipals,  Jaume Collboni, és recuperar una Barcelona ordenada i endreçada. Per aconseguir-ho, ha anunciat des del barri de Congrés i els Indians, el primer que visita en aquesta campanya electoral després del tret de sortida al Carmel, que la seva intenció és, si arriba a ser alcalde, en els primers 100 dies signar un pacte pel civisme. Aquest s’hauria de concretar en una nova ordenança del civisme, que ha definit com a “les regles del joc de la convivència a la ciutat per fer ús de l’espai públic”. L’actual és del 2005 i l’alcaldable considera ha quedat antiga i els intents anteriors de modificar-la no van fructificar.

📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Sempre amb l’objectiu de “restablir l’ordre a l’espai públic, tenir-lo net i segur i amb una mobilitat ordenada”, Collboni preveu incorporar nous fenòmens com podria ser els patinets elèctrics en aquesta nova ordenança i incrementar les sancions per comportaments incívics, com podrien ser les pintades a edificis o el soroll nocturn. “Quan hi va haver el problema dels botellons, que es van estendre a la ciutat de forma massiva, vam incrementar les sancions pel consum d’alcohol a l’espai públic de 100 a 600 euros”, ha recordat Collboni, a tall d’exemple.  

Treballs comunitaris complementaris a les sancions

Amb tot, pel que fa a les sancions, Collboni no només vol incrementar el seu cost, sinó també que n’hi hagi d’alternatives, no només pagant amb diners sinó amb treballs comunitaris. “Que aquell que pinti una persiana sigui el qui la netegi”, ha resumit el candidat del PSC, que considera fonamental la pedagogia sobre les normes de convivència. Si la persona que ha fet la pintada després és qui l’ha de netejar, s'adonarà de l’esforç que suposa, ha apuntat.  En la mateixa línia, ha apuntat que la nova ordenança també ha d’assegurar que les sancions que s’imposin als visitants que fan turisme a la ciutat també es cobrin, ja que això actualment no sempre és així: “”Hem de millorar la gestió i informar els turistes que hi ha un règim sancionador per l’ús indegut de l’espai públic”.

La idea de Collboni és que siguin tots els grups municipals de l’ajuntament els que s’impliquin en el nou pacte de civisme, però també per les entitats veïnals, culturals i esportives que fan servir l’espai públic i reclamen que aquest estigui més endreçat: “Tot plegat ens ha de permetre combatre l’incivisme i els incívics. Aquells que es pensen que el seu comportament no té resposta”, ha insistit.

Collboni es reivindica com l'alternativa progressista a Colau  

Després que aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publiques aquest dijous una enquesta en què Ada Colau apareix com a guanyadora de les eleccions municipals, millorant els seus resultats de l'any 2019, i amb Jaume Collboni en segons posició, el candidat socialista ha assegurat que sondeig rere sondeig, queda més clar que ell és "l'alternativa progressista" a una nova alcaldia dels comuns. A més, ha deixat clar que després del 28 de maig, no investirà com a batlle ni a Xavier Trias ni a la mateixa Colau.